De opmars van
kunstmatige intelligentie (AI) lijkt niet meer te stoppen, en volgens Bill Gates kan dat voor unieke mogelijkheden gaan zorgen. We gaan nu een nieuwe fase in, aldus de
Microsoft oprichter. Volgens hem gaat de technologie namelijk banen overnemen die we tot voor kort als onaantastbaar beschouwden.
De medische en educatieve wereld op zijn kop
In een
recente podcast aflevering liet Gates weten dat de technologie in staat is om grote personeelstekorten in de gezondheidszorg en het onderwijs op te vangen, sectoren die altijd als ‘tech-proof’ werden gezien. Dit is een enorm goede ontwikkeling voor landen over de hele wereld.
In veel plekken, waaronder India, Afrika en zelfs de Verenigde Staten, is al jarenlang sprake van een schrijnend tekort aan artsen en leerkrachten. Gates voorspelt dat
AI dit gat kan dichten. “AI gaat medische kennis bieden waar mensen tekortschieten,” aldus de Microsoft oprichter.
Ook het onderwijs staat aan de vooravond van een digitale revolutie. In het Verenigd Koninkrijk wordt ChatGPT al ingezet om leerlingen te begeleiden bij vakken zoals Engels en wiskunde. Hoewel er zorgen zijn over vals spelen met AI, klinken er ook veel positieve geluiden uit de klaslokalen. Leraren zien juist kansen: AI kan het lesgeven niet alleen efficiënter maken, maar ook persoonlijker en beter afgestemd op de behoeften van de leerling.
Fysieke taken verleden tijd
En Gates blijft niet hangen bij alleen de ‘kantoorbanen’. Hij wijst erop dat ook handenarbeid aan de beurt is: van fabriekswerk tot schoonmaak en de bouw. Dankzij enorme investeringen in zogeheten humanoïde robots, denk aan spelers als Nvidia, worden zelfs fysiek zware taken straks geautomatiseerd. De robots staan al in de startblokken.
Toekomstperspectief
Wat betekent dit allemaal voor de manier waarop we werken? Gates ziet het rooskleurig in. Zo voorziet hij een toekomst waarin werk niet langer onze weken domineert. Misschien werken we straks minder uren of gaan we eerder met pensioen. “We moeten opnieuw nadenken over hoe we onze tijd willen besteden,” zegt hij. Geen slecht vooruitzicht.