Nvidia heeft een nieuwe generatie kunstmatige-intelligentiechips en -software aangekondigd voor het uitvoeren van kunstmatige-intelligentiemodellen. De Amerikaanse chipmaker wil hiermee zijn positie als dé leverancier voor AI-bedrijven nog verder verstevigen.
De aandelenkoers van Nvidia is vervijfvoudigd en de totale omzet is meer dan verdrievoudigd sinds OpenAI’s ChatGPT eind 2022 de start van de AI-boom maakte, zo meldt nieuwszender CNBC.
De zogenaamde high-end server-GPU’s van het Silicon-Valley-bedrijf zijn essentieel voor het trainen en inzetten van grote AI-modellen. Bedrijven als Microsoft en Meta hebben miljarden dollars uitgegeven aan het kopen van de chips.
Nu komen ze met de nieuwe generatie AI grafische processors met de naam Blackwell. De eerste Blackwell-chip heet de GB200 en zal later dit jaar verschijnen. Het is de opvolger van de Hopper H100 chip, die overigens nog steeds verkocht en geleverd wordt.
CEO Huang was duidelijk tijdens de keynote: dit is niet zomaar een chip, dit is onderdeel van een nieuw (software) platform.
Het bedrijf introduceerde namelijk nieuwe software met de naam NIM, die het gemakkelijker moet maken om AI voor je organisatie in te zetten. Hiermee wil Nvidia steeds minder een aanbieder van huurchips worden, maar meer een platformaanbieder, zoals Microsoft of Apple, waarop andere bedrijven software kunnen bouwen.
Nvidia CEO: we are entering a new industrial revolution powered by generative AI operated smart robots pic.twitter.com/IVAIka7nz0
— Vala Afshar (@ValaAfshar) March 19, 2024
Veel van de AI-modellen die het afgelopen jaar zijn uitgebracht, zijn getraind op de Hopper-architectuur van het bedrijf – gebruikt door chips zoals de H100 – die in 2022 is aangekondigd. Nvidia zegt dat op Blackwell gebaseerde processors, zoals de GB200, een enorme prestatie-upgrade bieden voor AI-bedrijven, met 20 petaflops in AI-prestaties versus 4 petaflops voor de H100.
Een petaflop is een maatstaf voor de rekenkracht van een computer en staat gelijk aan een quadriljoen (10^15) zwevende-kommabewerkingen per seconde.
Bekijk hier de keynote van CEO Jensen Huang van Nvidia terug.