Digitale Werknemers: is het slechts een kwestie van tijd?

Nieuws
door Thomas
maandag, 22 juli 2024 om 12:00
bedrijven stappen over naar retrieval augmented generation om ai te trainen
In de wereld van technologie worden 'digitale werknemers' steeds meer besproken als de toekomst van werk. Digitale werknemers zijn avatars aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) die ontworpen zijn om menselijke taken uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn Devin de ingenieur, Harvey de advocaat, Einstein de service agent en Piper de sales agent. Deze AI bots kunnen diverse taken overnemen, zoals het plannen van complexe projecten, het beheren van klantrelaties, en het genereren van verkoopleads. Bedrijven zoals Salesforce, Cognition.ai en Qualified introduceren deze AI bots om menselijke taken over te nemen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Initiatief van Lattice

Recentelijk kondigde Sarah Franklin, CEO van Lattice, aan dat haar bedrijf digitale werknemers officieel zou ondersteunen en behandelen als reguliere werknemers. Dit innovatieve initiatief hield in dat digitale werknemers officiële werknemersdossiers zouden krijgen, ingewerkt zouden worden, doelen gesteld zouden krijgen en prestatiebeoordelingen zouden ondergaan. Zelfs een manager zou worden toegewezen aan deze AI-bots, net als bij menselijke werknemers.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De aankondiging werd echter niet positief ontvangen. Vooral op LinkedIn stroomde de kritiek binnen. Zo uitten veel mensen hun zorgen over het disrespecteren van menselijke werknemers en de angst dat AI de werkplek negatief zou beïnvloeden. De kritiek varieerde van ethische bezwaren tot praktische zorgen over de werkgelegenheid.

Opschorting van plannen

De hevige tegenreactie leidde ertoe dat Franklin de plannen van Lattice al na drie dagen moest opschorten. Deze snelle terugtrekking toont aan hoe gevoelig en controversieel het onderwerp van digitale werknemers is.
Ondanks de huidige problemen en scepsis rond AI, blijven veel experts geloven dat digitale werknemers onvermijdelijk zijn. Hoewel AI momenteel vaak wordt gehypet en nog in de kinderschoenen staat, is de verwachting dat deze technologie in de toekomst beter zal presteren dan menselijke werknemers. De exacte timing hiervan blijft echter onzeker.

Samenkomst van AI en menselijke intelligentie

We zien ook andere ontwikkelingen waarbij menselijke intelligentie (HI) wordt gecombineerd met AI. Dit concept, bekend als Intelligence Augmentation (IA), kan met behulp van AI menselijke besluitvorming verbeteren. Hoewel IA veel potentieel biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals datakwaliteit en complexiteit in implementatie.

Laatste reacties