Duitse AI-startup Helsing wil Europa sterker maken met slimme drones en digitale piloten

Nieuws
door Maartje
vrijdag, 25 juli 2025 om 12:15
anthropic breidt uit naar europa met 100 nieuwe ai banen
In een tijd waarin Europa zich grote zorgen maakt over veiligheid en technologische achterstand, probeert een Duitse startup daar iets aan te doen: met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf Helsing, opgericht in 2021, ontwikkelt geavanceerde AI-systemen voor militaire toepassingen. Volgens een recent artikel in The Wall Street Journal heeft Helsing inmiddels al zo’n €600 miljoen aan investeringen opgehaald, onder andere van grote namen als Saab en General Catalyst.

Grote investeringen en grote ambities

Helsing ontwikkelt dus geavanceerde wapens voor de Europese markt, met ingebouwde AI. Denk bijvoorbeeld aan autonome drones, digitale copiloten en slimme sensoren die op het slagveld razendsnel beslissingen kunnen nemen. Het investeringsgeld geld gebruiken ze om software te ontwikkelen die bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen en onderzeese systemen intelligenter maakt, zonder dat er altijd een mens aan te pas hoeft te komen. Kort geleden werd bekend dat Helsing twee succesvolle testvluchten heeft uitgevoerd boven de Baltische Zee met autonome straaljagers. Een menselijke piloot was wel aan boord, maar de AI-agent Centaur stond aan het stuur.

Europese onafhankelijkheid als doel

De missie van het bedrijf gaat verder dan alleen winst. Mede-oprichter Gundbert Scherf vindt dat Europa niet afhankelijk moet zijn van Amerikaanse of Chinese technologie voor haar eigen veiligheid. “We willen bijdragen aan een sterk, onafhankelijk Europa,” aldus Scherf. Helsing werkt dan ook nauw samen met Europese legers, waaronder die van Duitsland, Frankrijk en het VK.

Slimme technologie voor het slagveld

Het bedrijf levert nu al systemen die ingezet worden in Oekraïne, bijvoorbeeld voor het herkennen van vijandelijke raketten via drones. Toch roept het gebruik van AI in oorlogssituaties ook vragen op. Want wie beslist wat een drone doet als er geen mens meekijkt? Helsing heeft een antwoord op: de technologie blijft volgens het bedrijf altijd “onder menselijke verantwoordelijkheid”.

Wat brengt de toekomst?

De ambities van Helsing zijn groot, en als het aan Helsing ligt, wordt Europa straks veiliger én technologisch weerbaarder. Nu de Verenigde Staten naar de achtergrond treden, lijkt het noodzakelijk dat de Europese Unie meer investeert in haar eigen defensie.
Plaats reactie

Populair nieuws