Google DeepMind’s AI brengt oude Romeinse teksten weer tot leven

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 25 juli 2025 om 12:00
ai wint zilver op internationale wiskunde olympiade
Google DeepMind heeft iets bijzonders ontwikkeld, een kunstmatige intelligentie die ons helpt oude inscripties beter te begrijpen. Zo deelt Google op hun eigen blog. Het nieuwe AI model heet Aeneas, en is speciaal getraind op het lezen van Latijnse teksten uit de Romeinse tijd. Veel van deze inscripties zijn beschadigd of incompleet, waardoor ze lastig te interpreteren zijn. Daar brengt Aeneas nu verandering in.
Aeneas is slim genoeg om fragmenten van oude teksten aan te vullen. Hoe? Door op zoek te gaan naar patronen in woordgebruik, zinsbouw en herkomst van duizenden andere inscripties. Het model vergelijkt bijvoorbeeld of bepaalde zinnen of uitdrukkingen vaker voorkomen in een specifieke regio of tijdsperiode. Dit kan het doen doordat het model getraind is op grote hoeveelheden data. Zo helpt het historici om ontbrekende delen in te vullen of de context van een inscriptie beter te begrijpen.

Tekst en beeld als input voor AI model

Wat Aeneas extra krachtig maakt, is dat het niet alleen naar tekst kijkt, maar ook naar afbeeldingen. Het kan dus bijvoorbeeld een inscriptie op een verweerde zuil analyseren en interpreteren. Deze “multimodale” aanpak maakt het mogelijk om verschillende bronnen tegelijk te benutten.
Hoewel Aeneas nu vooral Latijnse teksten verwerkt, kan het model in de toekomst naar verwachting ook worden ingezet voor andere oude talen en media. Denk aan teksten op papyrusrollen, inscripties op munten of zelfs kleitabletten.

Onderzoekers zijn enthousiast over nieuw model

Het mooie is dat Aeneas gratis beschikbaar is voor onderzoekers, studenten en docenten. Je kunt ermee aan de slag via predictingthepast.com. Voor wie zelf wil knutselen met het model: de code en bijbehorende dataset zijn open source en dus vrij toegankelijk.
De wetenschappelijke wereld reageert enthousiast. Niet voor niets is de introductie van Aeneas gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature. Wie weet wat voor vergeten verhalen deze AI nog boven tafel weet te halen.
Plaats reactie

Populair nieuws