Proton, bekend van beveiligde diensten als Proton Mail en Proton VPN, heeft op 23 juli 2025 zijn nieuwe AI-chatassistent Lumo gelanceerd. Wat deze dienst volgens Proton uniek maakt, is een grotere focus op
privacy dan andere AI-assistenten zoals ChatGPT en Grok. Alle gesprekken worden standaard end-to-end versleuteld. Dat betekent dat Proton zelf geen toegang heeft tot jouw gegevens, en die ook niet opslaat. Volgens
TechCrunch houdt Lumo geen logs bij, worden geen gegevens gedeeld met derden, en verdwijnen gesprekken in sommige gevallen automatisch zodra je het venster sluit.
Gebouwd op open-source modellen
Lumo maakt gebruik van open-source taalmodellen, zoals
Mistral Nemo en OpenHands 32B. Alles draait op Proton’s eigen servers binnen de EU en onder de bescherming van de GDPR-wetgeving. Dit biedt extra zekerheid voor wie bezorgd is over datadoorgifte naar derde landen, zoals bij veel Amerikaanse AI-diensten het geval is.
The Verge meldt dat Proton hiermee een duidelijke keuze maakt: AI moet niet leiden tot grootschalige surveillance, maar tot autonomie en transparantie voor de gebruiker.
Wat kun je ermee?
Volgens Proton help de assistent gebruikers bij het samenvatten van documenten, het schrijven van e-mails, het genereren van code, en zelfs het analyseren van bestanden via Proton Drive. Er is ook een ‘Ghost Mode’ waarin gesprekken meteen verdwijnen zonder dat iets wordt opgeslagen.
Toegankelijkheid en abonnementsvormen
Gebruikers kunnen Lumo uitproberen zonder account, al zijn de functies van de chatassistent dan beperkter. Mensen met een gratis Proton-account krijgen tot 100 sessies per week met versleutelde geschiedenis. Voor wie meer wil, is er een Plus-abonnement van €12,99 per maand, waarmee gebruikers onbeperkte toegang krijgen, bestanden kunnen uploaden, gesprekken kunnen bewaren als favoriet en langere gesprekken kunnen voeren met de assistent.
CEO Andy Yen is helder over Proton’s visie. Hij vindt AI mag nooit een “surveillance-instrument” mag worden. Dat wordt ondersteund door de non-profitstructuur onder de Zwitserse Proton Foundation.