Europa loopt achter: Franse wetgevers waarschuwen voor AI-dominantie van VS en China

Nieuws
dinsdag, 10 december 2024 om 19:01
europa loopt achter franse wetgevers waarschuwen voor ai dominantie van vs en china

De Europese Unie (EU) loopt achter op de Verenigde Staten en China in de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), aldus een recent rapport van het Franse Parlementair Bureau voor Wetenschappelijke en Technologische Beoordeling (OPECST). Het rapport benadrukt de "hegemonische macht" van de VS op het gebied van AI en de risico's die dit met zich meebrengt voor Europa.

Corinne Narassiguin, senator van de Socialistische Partij en een van de drie rapporteurs van het rapport, verklaarde tijdens een persconferentie: "De Europese Unie richt zich momenteel op het reguleren van AI, maar dit is nog steeds onvoldoende gezien de omvang en vooruitgang van de Amerikaanse en Chinese machten." Ze benadrukte de noodzaak voor Europa om krachtige Franse en Europese spelers te ontwikkelen om digitale soevereiniteit te waarborgen en te voorkomen dat het een "digitale kolonie" wordt.

Moeilijkheden

Het rapport signaleert dat geen enkele macht momenteel in staat is om de volledige keten op de eigen binnenlandse markt te beheersen, wat nodig is voor echte soevereiniteit op het gebied van AI. Een voorbeeld hiervan is dat twee derde van de computerchips in de VS afkomstig is uit Taiwan. Bovendien ontbreekt het Europese bedrijven aan aanwezigheid in bepaalde delen van de toeleveringsketen, zoals de productie van grafische verwerkingseenheden en halfgeleiders.

Een ander zorgpunt is het "braindrain"-fenomeen, waarbij Europees talent naar Amerikaanse bedrijven trekt. Hoewel er enkele opmerkelijke Europese spelers zijn, zoals het in Frankrijk gevestigde AI-bedrijf Mistral, blijft de VS de dominante macht op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Gesprekken over AI

Het rapport komt op een cruciaal moment, aangezien Frankrijk op 10 en 11 februari 2025 de Artificial Intelligence Action Summit zal organiseren in het Grand Palais te Parijs. Dit evenement brengt staatshoofden, regeringsleiders, leiders van internationale organisaties, CEO's van kleine en grote bedrijven, academici, niet-gouvernementele organisaties, kunstenaars en leden van het maatschappelijk middenveld samen om de toekomst van AI te bespreken.

Voorafgaand aan deze top heeft de Franse parlementaire groep aanbevelingen gedaan, waaronder het samenbrengen van de verschillende mondiale governanceprojecten onder één organisatie, bij voorkeur onder de paraplu van de Verenigde Naties. Ze pleiten voor de oprichting van een gespecialiseerde instelling binnen het VN-systeem die zich richt op internationale coördinatie van AI-regelgeving en het bestrijden van de mondiale digitale kloof.

Daarnaast wordt voorgesteld om een Europees AI-project te lanceren met deelname van Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. Hoewel dit idee sinds 2017 wordt overwogen, is het tot op heden niet praktisch geïmplementeerd.

De bevindingen van het OPECST-rapport benadrukken de dringende behoefte voor Europa om zijn AI-strategieën te herzien en te versterken om concurrerend te blijven in het mondiale landschap en zijn digitale soevereiniteit te waarborgen.

Populair nieuws

Laatste reacties