Google heeft onlangs de AI-integraties in zijn zoekresultaten gedeeltelijk teruggedraaid na enkele opmerkelijke fouten in de antwoorden die door de AI Overviews werden gegenereerd. Gebruikers meldden dat de zoekmachine antwoorden gaf zoals dat een paard zes voeten zou kunnen hebben, mensen dagelijks kleine porties steen moeten eten, en dat pizzakaas goed vastgelijmd moet worden.
In de recente aanpassingen aan de AI-infrastructuur van Google, zijn diverse maatregelen getroffen om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van AI-overzichten te verbeteren. Deze aanpassingen richten zich op het beperken van misleidende en onjuiste informatie, met speciale aandacht voor gevoelige onderwerpen zoals nieuws en gezondheid. De volgende stappen zijn genomen volgens een blogpost van Google:
Deze aanpassingen laten zien dat er een voortdurende inspanning is om de prestaties van AI in zoekmachines te verfijnen, met een duidelijke focus op het vermijden van misleidende informatie en het verbeteren van de gebruikerservaring. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin AI steeds meer geïntegreerd wordt in alledaagse zoekopdrachten en informatievoorziening.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden om het beeld te schetsen. Sarcasme en andere 'gekke' vragen worden niet altijd goed beantwoord.
Liz Reid, hoofd van Google Search, erkende deze fouten en gaf aan dat de AI moeite heeft met het begrijpen van humor, satire, understatement, dubbelzinnigheid, nuances en onzinnige vragen. Dit gebrek aan menselijk inzicht leidde tot de beslissing om de AI-overzichten selectiever te maken. Vanaf nu zullen deze overzichten alleen verschijnen als de AI zeker is van de informatie.
Het probleem ligt in de manier waarop de AI-overzichten werken, die anders zijn dan chatbots. Deze overzichten genereren geen antwoorden direct uit trainingsdata, maar gebruiken een op maat gemaakt taalmodel dat geïntegreerd is in het webrankingsysteem van Google om relevante antwoorden met links te bieden. Dit verschil benadrukt de complexiteit en de uitdaging van het integreren van AI in zoekmachines, waar nauwkeurigheid en relevantie van essentieel belang zijn.
Door deze aanpassingen hoopt Google de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren en gebruikers een betrouwbaardere zoekervaring te bieden, waarbij AI-overzichten alleen worden weergegeven wanneer de informatie met hoge zekerheid kan worden verstrekt. Tegelijkertijd is het ook wel grappig om dit soort bizarre antwoorden te krijgen. In de wereld van AI is er nog veel te leren en aan te passen, daar hoort het testen door klanten ook bij.