Meta ziet explosieve groei in vraag Llama model

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 03 september 2024 om 10:00
facebook meta ai
Meta probeert met zijn Llama model ook mee te doen in de kunstmatige intelligentie (AI) race. Het is een antwoord op de mega succesvolle chatbot ChatGPT van Openai, dat sinds 2022 in een mum van tijd honderden miljoenen gebruikers wist aan te trekken. De xx van Meta lijken hun vruchten af te werpen, en rapporteerde het bedrijf via een officiële blogpost een aanzienlijke stijging in de vraag naar zijn AI modellen.
Volgens het bedrijf is de vraag naar AI modellen via cloudpartners in slechts zes maanden tijd vertienvoudigd. Het aantal downloads van de Llamacmodellen nadert inmiddels de 350 miljoen, een stijging van meer dan tien keer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Llama 3.1 is het nieuwste en grootste open source model van Meta en lijkt zich snel te vestigen als een van de geduchte concurrenten van ChatGPT.  
Om aan de groeiende behoefte te voldoen, heeft Meta het aantal partnerbedrijven die vroege toegang hebben tot Llama vervijfvoudigd. Ook is het bedrijf van Mark Zuckerberg van plan om de samenwerking in de toekomst verder uit te breiden. De verschuiving naar AI markeert een belangrijke strategische verandering voor Meta, dat zijn focus op de metaverse lijkt te verminderen. CEO Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat hij Llama wil positioneren als de "industriestandaard" voor AI modellen, met als uiteindelijk doel de voordelen van AI voor iedereen beschikbaar te maken.

Meta aandeel stijgt fors

Het lijkt Meta momenteel voor de wind te gaan. Dit zien we, naast de groeiende adoptie in hun AI modellen, ook terug in de waardering van zijn aandelen. Het bedrijf zag in augustus zijn aandelen met 13% stijgen. Onder leiding van Mark Zuckerberg heeft Meta AI weten in te zetten om de efficiëntie van advertenties op platforms zoals Facebook en Instagram te verbeteren. Dit resulteerde in hogere inkomsten en een winst per aandeel dat boven de verwachtingen uitkwam.