Junior ontwikkelaars zijn niet meer nodig door het succes van AI codering assistenten

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 13 september 2024 om 12:00
chatgpt ai hulp met coden programeren
Lange tijd werd gedacht dat kunstmatige intelligentie (AI) de plekken zou innemen van veel productiewerk, zoals fabriekspersoneel dat wordt vervangen door robots die 24/7 aan de slag kunnen. Onverwachts maakte het publiek voor het eerst in 2022 kennis met de potentie van generatieve AI, en die bleken opvallend goed in zaken zoals het genereren van kunstwerken, schrijven van verhalen en het coderen van software. Daarmee lijkt AI, anders dan verwacht, juist een gevaar voor mensen in de kennisindustrie.

Verschuiving van kennis

AI tools zoals GitHub Copilot worden steeds beter in het schrijven van code. Dit heeft een opvallend effect waarbij junior ontwikkelaars en werknemers die aan kwaliteitscontrole doen steeds minder nodig zijn. Het resultaat is dat software teams kleiner worden en de focus verschuift naar senior ontwikkelaars en AI specialisten die weten hoe ze efficiënt om moeten gaan met de AI tools om een optimale code te schrijven.
In plaats van zelf code te schrijven, is het de verwachting dat senior ontwikkelaars steeds meer de rol vervullen als redacteurs van de door AI gegenereerde code, wat een andere soort kennis vereist. Het zorgt er daarnaast voor dat de traditionele carrièreladder van junior naar senior ontwikkelaar wordt onderbroken, omdat er minder instapfuncties beschikbaar zijn.

Experts waarschuwen

De interesse in AI coderingstool is goed terug te zien in de massale investeringen die het aantrekt. Zo werd er sinds januari 2023 maar liefst $906 miljoen geïnvesteerd, aldus bronnen van het bekende media platform The Financial Times. Sommige experts vragen zich echter af of AI tools daadwerkelijk voor winsten zorgen. Bedrijven zouden kunnen overinvesteren in deze systemen, waardoor ze de besparingen overschatten Gezien de komst van deze digitale assistent relatief nieuw is, weten we nog niet zo goed wat de beperkingen ervan zijn. Hierdoor kunnen bedrijven mogelijk in de toekomst met hogere kosten geconfronteerd worden.

Populair nieuws