AI codering trekt $906 miljoen aan investeringen en zal softwareontwikkeling transformeren

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 24 augustus 2024 om 10:00
21 aiwerldnl chatgpt in software productie
Sinds januari 2023 is er bijna $906 miljoen geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie (AI) gestuurde codeertools, zo blijkt volgens bronnen van The Financial Times. De aanzienlijke investeringen laten zien hoe AI steeds meer invloed gaat hebben op softwareontwikkeling, waarbij Silicon Valley bedrijven zoals Replit, Anysphere en GitHub voorop lopen.
Het is de verwachting dat softwareontwikkeling een van de eerste werkgebieden is die aanzienlijk worden veranderd door generatieve AI. Zo is GitHub Copilot, een AI coderingstool van Microsoft, een goed voorbeeld van deze trend. Met bijna 2 miljoen betalende abonnees is het uitgegroeid tot een belangrijke bron van inkomsten. De tool helpt ontwikkelaars bij het schrijven van code en versnelt de programmeer processen aanzienlijk. Voor veel bedrijven is AI geassisteerd programmeren zelfs een vereiste aan het worden, waarbij er over wordt nagedacht om alleen nog programmeurs in te huren die met AI-tools werken.

Voordelen van AI softwareontwikkeling

De impact van deze AI innovaties is duidelijk zichtbaar in termen van productiviteit en creativiteit. AI assistenten kunnen programmeurs ondersteunen bij repetitieve taken en maken ruimte voor meer creatieve en complexe aspecten van het ontwikkelingsproces. Toch blijft menselijk inzicht voorlopig nog cruciaal en kan AI nog niet in zijn eentje complexe code schrijven. Zo is AI sterk in het genereren van code, maar bij heeft het zijn beperkingen bij het ontwerpen van goede software architectuur en is menselijke expertise hierin onmisbaar.

Zorgen

Ondanks het optimisme zijn er ook zorgen over AI softwareontwikkeling. AI coderingstools genereren namelijk code op basis van grote datasets, maar deze code is niet altijd foutloos of veilig. Er zijn daardoor risico’s dat automatisch gegenereerde code kwetsbaarheden bevat of niet voldoet aan de standaarden van productiecode. Bedrijven zullen daarom handmatige controles moeten blijven uitvoeren om te voorkomen dat fouten in de uiteindelijke software terechtkomen. Ook kunnen programmeurs te afhankelijk worden van AI tools en kan dit leiden tot een afname van hun eigen vaardigheden

Populair nieuws

Laatste reacties