De opmars van kunstmatige intelligentie (AI) roept wereldwijd veel vragen op. Wat betekent het voor ons werk? En er komen natuurlijk ook ethische problemen bij kijken. Maar voor Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn en een prominente tech-investeerder, is AI bovenal een kans. In een recent interview met The Guardian laat Hoffman geen twijfel bestaan: “Begin AI diepgaand te gebruiken, het is een enorme versterker van je intelligentie.”
In zijn nieuwe boek Superagency deelt Hoffman op inspirerende wijze zijn toekomstvisie. Volgens Reid Hoffman staan we aan het begin van een “cognitieve industriële revolutie,” een enorme omslag die vergelijkbaar is met de eerste industriële revolutie. De overgang zal ongetwijfeld uitdagingen met zich meebrengen, maar opent vooral de deur naar meer kansen en persoonlijke groei. AI moet geen systeem zijn dat beslissingen voor ons neemt, maar juist een slimme partner die met ons samenwerkt en ons versterkt.
Hoffman ziet kunstmatige intelligentie niet als een bedreiging, maar juist als een co-piloot die ons ondersteunt in ons dagelijks werk. Ja, sommige banen zullen verdwijnen of flink veranderen, dat is onvermijdelijk. Maar tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe functies en kansen, vaak zelfs interessanter en creatiever dan voorheen. Volgens Hoffman hebben jongeren hierin een voorsprong: ze zijn nieuwsgierig van aard, pakken nieuwe technologieën snel op en denken flexibel mee met verandering.
Zijn boodschap is duidelijk: “Je moet jezelf niet AI proof maken, maar juist AI omarmen." Met andere woorden, wie AI slim inzet, vergroot zijn eigen slagkracht en waarde. Het gaat er niet om de technologie te ontwijken, maar juist om die actief toe te passen en in te zetten als krachtig hulpmiddel. Zo blijf je niet alleen relevant, maar loop je zelfs voorop.
Over het algemeen is Reid Hoffman dus hoopvol als het op kunstmatige intelligentie aankomt. Hij ziet een toekomst waarin we met behulp van slimme algoritmes sneller kunnen leren, creatiever worden en beter samenwerken. De tools van morgen staan al voor de deur, maar het is aan ons om ze op de juiste manier te gebruiken.