Strikte EU regels remmen AI innovatie, topmannen Meta en Spotify waarschuwen

Nieuws
door Thomas
zondag, 25 augustus 2024 om 10:00
waarschuwing voor eu maak niet dezelfde fouten met ai als met de gdpr
De CEO’s van Meta, Mark Zuckerberg, en Spotify, Daniel Ek, hebben kritiek geuit op de huidige kunstmatige intelligentie (AI) regulering binnen de Europese Unie (EU). Volgens hen belemmeren de strikte regels innovatie en zetten ze Europese bedrijven op achterstand in de wereldwijde concurrentie.
Zuckerberg stelt dat Meta vanwege onduidelijke regelgeving zijn AI modellen niet kan trainen met publieke gegevens van Facebook en Instagram gebruikers. Dit plaatst Europese bedrijven op een nadelige positie ten opzichte van andere regio’s, waar data eenvoudiger beschikbaar is. Deze vertraging in toegang tot data leidt ertoe dat nieuwe AI modellen, zoals Meta’s eigen Llama model dat beelden kan interpreteren, uitgesteld worden. Dit heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van AI die aansluit bij de kennis, cultuur en talen van Europa.
Ek benadrukt dat AI cruciaal is voor Spotify’s gepersonaliseerde diensten. Hij vreest echter dat de huidige EU regelgeving de ontwikkeling van open-source AI vertraagt, wat de groei van zowel de muziekindustrie als het bredere creatieve ecosysteem belemmert. Naast de zorgen van Meta, wordt er ook verwezen naar juridische geschillen, zoals een klacht tegen Google over de wijze waarop het bedrijf AI traint met data, inclusief mogelijk auteursrechtelijk beschermde materialen.

Achterstand op VS en China

Prins Constantijn van Nederland waarschuwt dat Europa met de huidige strategie achterop dreigt te raken in de wereldwijde AI race, met name ten opzichte van de Verenigde Staten (VS) en China. Als speciaal gezant van Techleap benadrukt hij dat de EU te veel focust op strenge regelgeving, zoals eerder gebeurde met de GDPR, in plaats van het stimuleren van innovatie.
De recent aangenomen EU AI Act legt strenge beperkingen op aan AI toepassingen, afhankelijk van hun risiconiveau, wat volgens Prins Constantijn innovatie afremt, vooral in sectoren zoals gezondheidszorg. Hij pleit dan ook voor een evenwichtige aanpak, waarbij zowel ethische regulering als ruimte voor technologische vooruitgang centraal staan.

Populair nieuws