NAVO versterkt AI-strategie voor toekomst van defensie

Nieuws
donderdag, 11 juli 2024 om 17:25
navo ai defensie oorlog
Op 10 juli 2024 heeft de NAVO haar vernieuwde strategie voor kunstmatige intelligentie (AI) aangekondigd. Deze herziening is een reactie op de snelle vooruitgang en brede beschikbaarheid van krachtige AI-technologieën, zoals generatieve AI.
Deze technologieën kunnen complexe teksten, computercodes, en realistische beelden en audio genereren die nauwelijks te onderscheiden zijn van menselijk werk. De vernieuwde AI-strategie van de NAVO richt zich op het verantwoord gebruik van AI in defensie en veiligheid en streeft ernaar om AI-innovatie te beschermen en te bevorderen.

Strategische doelen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De vernieuwde AI-strategie heeft vier hoofddoelen:
 1. Verantwoord leiderschap: De NAVO wil een leidende rol spelen in de ontwikkeling en het gebruik van AI op een verantwoorde manier. Dit omvat het bevorderen van de zes principes van verantwoordelijk gebruik (PRUs) voor AI in defensie, zoals wettelijkheid, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid.
 2. Versnelde AI-acceptatie: De strategie streeft naar het versnellen en mainstreamen van AI-adoptie in de ontwikkeling en levering van capaciteiten. Dit moet de interoperabiliteit binnen de Alliantie verbeteren, onder andere door het implementeren van AI-use cases.
 3. Bescherming en risicobeheer: De NAVO wil AI-technologieën beschermen, gerelateerde risico's beheren en de innovatiecapaciteit behouden. Dit omvat veiligheidsbeleid, zoals de operationalisatie van de PRUs, en het beschermen tegen vijandig gebruik van AI.
 4. Bedreigingen identificeren en bestrijden: De NAVO wil zich wapenen tegen de dreigingen van vijandige AI-toepassingen. Dit omvat maatregelen om de veiligheid en betrouwbaarheid van AI-systemen te waarborgen.

Verwachte uitkomsten

De vernieuwde AI-strategie bouwt voort op de oorspronkelijke strategie uit 2021 en voegt nieuwe uitkomsten toe om de AI-gereedheid van de NAVO significant te verbeteren. Enkele belangrijke verwachte uitkomsten zijn:
 • Een breed scala aan AI-use cases en specifieke vereisten voor de NAVO, die bijdragen aan de digitale transformatie van de organisatie.
 • Meetbare stappen om AI, ondersteund door kwalitatieve data, te integreren in geallieerde capaciteiten.
 • Ontwikkeling van een personeelsbestand die klaar is voor AI
 • Een groeiend aantal standaarden, beoordelingssjablonen en goede praktijken voor de adoptie van AI.
 • Dieper inzicht in de implicaties van AI voor de Alliantie, geïnformeerd door voortdurende monitoring van AI- en datatrends.
 • Verbeterde interoperabiliteit tussen AI-systemen binnen de Alliantie.
 • Bijdragen aan de vorming van normen en standaarden voor verantwoord AI-gebruik in defensie en veiligheid.

Samenwerking en innovatie binnen NAVO

Samenwerking met partners, industrieën, en academische instellingen is essentieel voor de NAVO. Gezamenlijke AI-onderzoek- en ontwikkelingsinitiatieven helpen de NAVO bij het identificeren en integreren van AI-oplossingen die voldoen aan de behoeften van de defensie.
Door de samenwerking met bondgenoten en partners te versterken, streeft de NAVO naar een veilige en verantwoorde inzet van AI-technologieën die de strategische belangen van de Alliantie beschermen en bevorderen. Dat is althans wat ze zelf zeggen.

Populair nieuws

Laatste reacties