Het technologiebedrijf
Nvidia maakt grote stappen. Sinds de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) heeft het bedrijf een gigantische groei doorgemaakt. Het heeft met name te maken met hun geavanceerde grafische verwerkingseenheden (GPU’s) die essentieel zijn voor
AI systemen. Nu zet het bedrijf ook een stap in het Midden Oosten, door middel van een nieuwe overeenkomst dat het getekend heeft.
Het gaat om een
deal met de Qatarese telecomgroep Ooredoo dat in vijf verschillende landen opereert, Qatar, Algerije, Tunesië, Koeweit, Oman, en de Malediven. Opvallend genoeg is het
Nvidia's eerste grootschalige lancering in een regio waar de export van geavanceerde Amerikaanse chips door Washington beperkt is. Dit is om te voorkomen dat Chinese bedrijven via deze landen toegang krijgen tot de nieuwste AI technologie.
Ooredoo wordt het eerste bedrijf in de regio dat klanten directe toegang biedt tot Nvidia's AI- en grafische verwerkingstechnologie. De technologie zal Ooredoo in staat stellen zijn klanten beter te helpen bij het implementeren van generatieve AI toepassingen. Klanten van Ooredoo zullen door de deal toegang hebben tot diensten die hun concurrenten waarschijnlijk pas over 18 tot 24 maanden zullen hebben.
Ooredoo investeert miljard in datacenters
De waarde van de deal werd niet bekendgemaakt en de exacte Nvidia technologie die geïnstalleerd zal worden, hangt af van beschikbaarheid en klantvraag. Wel is bekend dat Ooredoo $1 miljard investeert om de regionale datacenter capaciteit met 20 tot 25 extra megawatt te verhogen bovenop de huidige 40 megawatt. Ook zijn er plannen om deze capaciteit bijna te verdrievoudigen tegen het einde van het decennium.
Het grootste bedrijf ter wereld
De opmars van Nvidia is indrukwekkend te noemen. Het technologiebedrijf zette in de afgelopen jaren een gigantische
stijging door waarmee het eventjes Microsoft wist in te halen. Daarmee was Nvidia het waardevolste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van ongeveer $3,3 biljoen.
Nvidia’s chips, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor grafische kaarten, zijn ideaal voor de complexe berekeningen in AI-modellen. Hierdoor groeit de vraag vanuit datacenters van grote bedrijven zoals Microsoft, Meta en Alphabet. Analisten voorspellen een aanhoudende groei, met een potentiële waarde van $10 biljoen tegen 2030.