SoftBank's ambitieuze AI chip plannen blijven voorlopig achter op Nvidia

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 16 augustus 2024 om 12:00
19 aiwereld kunstmatige intelligentie en de wetenschap in nederland
Het Japanse technologiebedrijf SoftBank, onder leiding van CEO Masayoshi Son, heeft ambitieuze plannen om een centrale rol te spelen in de groeiende markt voor kunstmatige intelligentie (AI). Zo had de Japanse techgigant gesprekken met Intel over een samenwerking voor de productie van een nieuwe AI chip. De chip zou de concurrentiestrijd aan moeten gaan met Nvidia, de huidige marktleider in de industrie. Deze onderhandelingen mislukten echter omdat Intel niet kon voldoen aan SoftBank's eisen voor productievolume en snelheid.

Strategie van Softbank

Son’s strategie omvat een allesomvattend plan en varieert van chipproductie en softwareontwikkeling tot de levering van energie voor datacenters die deze chips zouden huisvesten. Het uiteindelijke doel is om SoftBank te positioneren als een belangrijke speler in de snelgroeiende AI sector, waarbij miljarden dollars worden geïnvesteerd.

Mislukte overeenkomst

De gesprekken met Intel liepen stuk omdat het Amerikaanse bedrijf onlangs grote kostenbesparingen aankondigde, inclusief duizenden ontslagen. Intel rapporteerde financiële problemen, waaronder een verlies van $7 miljard en drastische koersdalingen. In plaats daarvan richt SoftBank zich nu op Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ’s werelds grootste contractchipfabrikant. Een succesvolle samenwerking met Intel had SoftBank ook toegang kunnen geven tot subsidies uit de Amerikaanse Chips Act, bedoeld om binnenlandse chipproductie te stimuleren, welke het nu moet mislopen.
Ondanks de mislukte overeenkomst met Intel, blijft Son vastbesloten om zijn AI chip plannen te realiseren. Hij voert ook gesprekken met grote techbedrijven zoals Google en Meta en overweegt zelf investeringen uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nvidia zal blijven doorgroeien 

De geduchte concurrent Nvidia zag in de afgelopen 2 jaar een gigantische stijging. Als het aan de bekende analist Dan Ives ligt, van Wedbush Securities, kunnen we een verdere dominantie verwachten van Nvidia. Ondanks een recente marktdaling van $900 miljard sinds juni, blijft Nvidia een cruciale speler dankzij zijn sterke positie in de AI industrie en grote klanten zoals Microsoft en Amazon, die samen meer dan 40% van Nvidia’s inkomsten genereren. De aandelen zijn, ondanks de daling, dit jaar nog steeds met 117% gestegen.

Populair nieuws