Investeringen in datacenters over de hele wereld schieten door het dak,
volgens Barrons.com. Analisten schatten dat er in de bouw en uitbreiding van datacenters bijna 750 miljard dollar wordt gepompt. Deze enorme uitgave is grotendeels bedoeld om de groeiende vraag naar infrastructuur voor kunstmatige intelligentie bij te houden.
Waarom zo’n recordbedrag?
AI-modellen worden steeds complexer en krachtiger. Ze moeten groot denken—en daarvoor is veel rekenkracht nodig. Bedrijven zoals OpenAI, Google, Anthropic en xAI hebben nieuwe generatiemodellen uitgebracht die veel beter kunnen nadenken. Dat vereist intensievere hardware.
Een project dat eruit springt, is “Stargate”, goed voor 100 miljard dollar alleen, dat deze en volgende jaren datacenters opent met enorme schaal. Toch is dat slechts een deel van het totaal, dat verder wordt verdeeld over allerlei nieuwe faciliteiten wereldwijd.
Nvidia profiteert het meest
Het succes van deze investeringen vertaalt zich direct in winst voor
Nvidia, de dominante leverancier van GPU’s voor AI. Hun grafische chips vormen het hart van vrijwel alle nieuwe datacenters. Nvidia’s aandelen stegen dan ook licht na de aankondiging, tot rond de 159 dollar per aandeel.
Startups domineren
Maar het gaat niet alleen om megabedrijven en rekenparken. AI-startups haalden in het eerste kwartaal van 2025 ruim 60 miljard dollar op. Dat is het hoogste kwartaalbedrag ooit en goed voor meer dan de helft van alle durfkapitaal in die periode. Ook kleine spelers krijgen zo toegang tot infrastructuur die vroeger alleen grote bedrijven zich konden veroorloven.
Wat betekent dit voor de toekomst?
- Onstuitbare schaalvergroting: datacenters schieten als paddenstoelen uit de grond om de AI-wensendata te verwerken.
- Nvidia als machtshebber: het bedrijf versterkt zijn bijna-monopolie in AI‑chips.
- Nieuwe ecosystemen: met zoveel kapitaal ontstaat een bloeiende markt van AI‑tools en -diensten.
De impuls van deze investeringen geeft aan dat AI nu echt de infrastructuur raakt – letterlijk de kabels, stroom en servers waar die slimme modellen op draaien. En daarmee zet het de toon voor technologische vooruitgang én economische groei.