De lancering van OpenAI’s nieuwe beeldgenerator veroorzaakte een golf van memes in de stijl van Studio Ghibli en zorgde tegelijkertijd voor zorgen rondom auteursrechten. Toch gelooft Sam Altman dat AI-kunst uiteindelijk een "netto winst" voor de samenleving is.
In een interview gepubliceerd op YouTube door oprichter en contentcreator Varun Mayya, stelt Altman dat AI creativiteit vergroot door de drempel te verlagen.
Mayya vraagt Altman naar de kritiek op AI-gegenereerde kunst en verwijst daarbij naar een onlangs opnieuw opgedoken video waarin Hayao Miyazaki van Studio Ghibli een AI-animatie van een wezen afwijst. In de clip uit 2016 zegt Miyazaki: "Ik voel sterk dat dit een belediging is voor het leven zelf."
Altman gaf echter aan dat deze "afweging het waard is," omdat AI het eenvoudiger heeft gemaakt voor mensen om kunst te creëren en hun stem te laten horen, vergeleken met dertig jaar geleden. Destijds hadden mensen apparatuur zoals camcorders en VHS-tapes nodig, moesten ze die ingewikkeld bewerken, en vervolgens zonder internet of YouTube distribueren.
Nu kan iedereen met een smartphone en een idee iets betekenisvols publiceren. "Als iemand iets interessants te zeggen heeft, kan hij of zij dat nu direct delen, en daarvan profiteert de hele wereld," zegt Altman tegenover Business Insider.
Hoewel hij erkent dat AI de aard van kunst heeft veranderd, benadrukt hij dat de verbeterde toegang tot creatieve middelen uiteindelijk een winst is voor de samenleving, ook al verloopt de transitie niet altijd vlekkeloos.
"Meer mensen instrumenten geven, processen vereenvoudigen, barrières wegnemen… dit vergroot aanzienlijk het aantal mensen dat iets kan bijdragen aan de samenleving," zegt Altman daarover. "En daar profiteren we allemaal van."
Altmans opmerkingen komen slechts enkele weken nadat OpenAI een tool uitbracht waarmee gebruikers hun dagelijkse foto's kunnen omzetten naar illustraties in de iconische stijl van Studio Ghibli. De functie ging razendsnel viraal, met onder meer ‘Ghiblified’ afbeeldingen van katten, familieportretten, en zelfs gebeurtenissen zoals 9/11 en de moord op JFK.
Altman plaatste zelf ook een Ghibli-versie van zijn eigen portret en grapte op X dat OpenAI’s servers "smolten" door de overweldigende vraag.
De trend kreeg echter al snel kritiek. Critici beschuldigden OpenAI van het kopiëren van de herkenbare stijl van Ghibli. Juridische experts vertelden Business Insider echter dat een kunststijl zelf niet wordt beschermd door het auteursrecht; alleen specifieke werken en personages vallen daaronder.
Binnen enkele dagen begon OpenAI met het beperken van prompts in de Ghibli-stijl en het inperken van toegang voor gebruikers van het gratis abonnement. Een woordvoerder van OpenAI zei eerder tegen Business Insider dat het beleid wel toestaat om afbeeldingen in "algemene studiostijlen" te genereren, maar niet "in de stijl van een levende kunstenaar."
Altman zegt verder in zijn gesprek met Mayya dat, hoewel velen vrezen dat AI bepaalde ontwerpfuncties zal automatiseren en daarmee banen kan laten verdwijnen, AI juist nieuwe creatieve mogelijkheden kan openen.
"Smaak blijft cruciaal," aldus Altman. "We hebben nog steeds veel goed grafisch ontwerp nodig in de wereld."
Hoewel sommige taken misschien door AI worden overgenomen, verwacht Altman dat de vraag naar ontwerp juist kan toenemen. Andere beeldtools van OpenAI, zoals DALL·E, zijn inmiddels al door vele bedrijven gebruikt voor ontwerp, marketing en media.
"Misschien zijn er straks minder mensen die het werk doen, maar zij verdienen wel veel meer geld," besluit hij.