Steeds meer bedrijven kiezen voor open AI-modellen

Nieuws
maandag, 15 juli 2024 om 19:00
steeds meer bedrijven kiezen voor open ai modellen
Steeds meer bedrijven kiezen voor open source AI-modellen. Dat is te lezen in een rapport genaamd State of Data+AI.
Uit het rapport blijkt dat 76% van de bedrijven die LLM's gebruiken, de voorkeur geven aan open source modellen, vaak naast propriëtaire modellen.

Open-source of niet?

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Het gebruik van open source modellen biedt bedrijven de mogelijkheid om AI-oplossingen op maat te maken die nauwkeurig zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Deze aanpak is vooral populair in sterk gereguleerde sectoren zoals financiële diensten en gezondheidszorg, waar controle over data en naleving van regelgeving van groot belang zijn.

Llama 3

De lancering van Meta Llama 3 is een treffend voorbeeld van de snelle acceptatie van nieuwe open source modellen. Binnen vier weken na de introductie was 39% van alle open source modelgebruik afkomstig van Meta Llama 3.
Daarnaast toont het rapport aan dat bedrijven steeds meer investeren in tools zoals Hugging Face Transformers en LangChain, die de ontwikkeling en integratie van open source modellen vergemakkelijken.
Hugging Face Transformers, dat is gestegen naar de tweede plaats in populariteit, biedt bedrijven toegang tot voorgetrainde transformer-modellen die eenvoudig kunnen worden aangepast met bedrijfsdata. LangChain, dat in minder dan een jaar na integratie naar de vierde plaats is gestegen, helpt bedrijven bij het bouwen van geavanceerde LLM-toepassingen.
Deze verschuiving naar open source technologieën stelt bedrijven in staat om sneller te innoveren en efficiënter te werken. Het biedt niet alleen kostenbesparingen, maar ook meer flexibiliteit in het aanpassen en schalen van AI-oplossingen.

Nieuwe databases

Een andere belangrijke factor in de adoptie van open source modellen is de groeiende populariteit van vector databases, die met 377% zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Vector databases spelen een cruciale rol in Retrieval Augmented Generation (RAG), een technologie die bedrijven helpt hun LLM's te verbeteren door gebruik te maken van bedrijfseigen data. Dit zorgt voor meer nauwkeurigheid en relevantie in de output van AI-modellen.
De opkomst van open source modellen en de ondersteunende technologieën weerspiegelt een bredere trend in de AI-industrie: de beweging naar meer transparantie, samenwerking en aanpassingsvermogen.
Bedrijven die deze technologieën omarmen, positioneren zichzelf niet alleen als leiders in innovatie, maar ook als flexibelere en responsievere spelers in hun markt.
Het hele rapport kun je hier opvragen: State of Data+AI. Na het opgeven van wat gegevens kun je het PDF downloaden.

Populair nieuws

Laatste reacties