Volgens MIT zijn dit de grootste gevaren van AI

Nieuws
door Thomas
maandag, 02 september 2024 om 12:00
roman yampolskiy talloze gevaren van superintelligente ai

Kunstmatige intelligentie (AI) maakte in 2022 een opvallende opmars. Met de publieke introductie van ChatGPT zagen we een enorme sprong in de potentie van AI. Sindsdien zijn de ontwikkelingen in de sector in een stroomversnelling geraakt. Ondanks de grote potentie van deze technologie zijn er echter ook aanzienlijke risico's. Wetenschappers van MIT hebben deze gevaren onlangs uitgebreid in kaart gebracht, De belangrijkste zetten we in dit artikel voor jullie even op een rijtje.

Ongepaste hechting aan AI

Een opvallend probleem die de MIT’ers benoemen is het feit dat mensen emotioneel afhankelijk kunnen worden van AI systemen. Al langere tijd wordt de technologie gezien als een mogelijke oplossing voor eenzaamheid. Zo zijn er al voorbeelden van mensen die een relatie hebben opgebouwd met de digitale wezens. Een hechting kan echter ook een negatieve invloed hebben en mensen die afhankelijk worden van AI kwetsbaar.

Verlies van vrije wil

Daarnaast kan AI impact hebben op de vrije wil van mensen. Als we als samenleving te veel vertrouwen op de beslissingen van AI, kan dit leiden tot een afname van het kritisch denkvermogen en autonomie van mensen. 

Het gevaar van deepfakes

Een andere AI technologie die zorgen wekt onder MIT experts zijn deepfakes, waarmee eenvoudig vervalste beelden en video's kunnen worden gecreëerd. De technologie vormt met name een groeiend gevaar voor de verspreiding van desinformatie, waardoor het steeds moeilijker wordt om te bepalen wat echt of nep is. De vervalsingen kunnen niet alleen de publieke opinie manipuleren, maar ook politieke processen verstoren. Ook wordt de technologie gebruikt om mensen te misleiden in phishingaanvallen.

Botsing met menselijke belangen

Mocht een AI systeem dusdanig intelligent worden, kunnen de doelen zich ontwikkelen op een manier die in strijd is met menselijke belangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevaarlijke situaties, met name als de AI ook nog eens krachtig is. Een superintelligent AI zou bijvoorbeeld kunnen proberen zichzelf te beschermen tegen uitschakeling door maatregelen te nemen waarmee het menselijk toezicht kan omzeilen.

Populair nieuws

Laatste reacties