Waarschijnlijk ben je ‘m zelf ook al tegengekomen, de nieuwe
kunstmatige intelligentie (AI) tool van
WhatsApp. Maar niet iedereen is er even enthousiast over. Hoewel
Meta, het moederbedrijf van de communicatie app, stelt dat de
AI-assistent volledig optioneel is, blijkt dit in de praktijk anders te liggen.
Niet te missen, niet te wissen
De AI-functie is zichtbaar als een blauw icoontje rechtsonder in je chats, niet te missen. De tool is bedoeld om gebruikers te ondersteunen met snelle antwoorden, ideeën of informatie. Je stelt simpelweg een vraag en binnen enkele seconden krijg je een antwoord, bijvoorbeeld over het weer. Het is vergelijkbaar met chatbots zoals ChatGPT, maar dan geïntegreerd binnen WhatsApp.
Maar ondanks deze handige toepassingen zijn veel gebruikers kritisch en zelfs geïrriteerd. Het grote probleem? De WhatsApp AI-tool is standaard aanwezig in de app en kan niet worden verwijderd, of je 'm nu gebruikt of niet.
Privacy overtreding
Volgens AI expert en privacy adviseur dr. Kris Shrishak is het inzetten van deze technologie zonder duidelijke toestemming een ethisch grijze zone. Hij noemt het zelfs een "privacyovertreding bij ontwerp", waarbij Meta gebruikers inzet als proefkonijnen.
Daar komt nog bij dat uit onderzoek van onder andere The Atlantic blijkt dat Meta tijdens de ontwikkeling van haar AI modellen mogelijk gebruik heeft gemaakt van miljoenen auteursrechtelijk beschermde boeken. Deze boeken zouden zijn gedownload via LibGen (Library Genesis), een bekende piratensite die vrije toegang biedt tot wetenschappelijke artikelen, studieboeken en literaire werken zonder toestemming van de rechthebbenden.
Deze praktijk roepte veel zorgen op binnen de literaire wereld. Auteurs en uitgevers kwamen dan ook wereldwijd in actie en zijn fel gekant tegen het ongeoorloofd gebruik van hun werk voor het trainen van kunstmatige intelligentie, zeker wanneer dit gebeurt zonder vergoeding of toestemming. Zij stellen dat hun intellectueel eigendom op deze manier wordt misbruikt voor commerciële doeleinden.