Het Chinese DeepSeek veroverde afgelopen januari de kunstmatige intelligentie (AI) wereld in razend tempo. Maar nu slaat Zuid-Korea alarm: de razendpopulaire chatbot verdwijnt uit de appstores. De Zuid-Koreaanse privacywaakhond grijpt in omdat de chatbot de nationale privacyregels schendt.
Naast het verbod in de appstores, kregen Zuid-Koreaanse ambtenaren te horen dat ze DeepSeek niet meer op werkapparaten mogen installeren. De waarnemend president, Choi Sang-mok, waarschuwde dat de impact van de chatbot verder reikt dan alleen de AI sector.
Zoals we over de hele wereld zagen schoot DeepSeek ook in Zuid-Korea in een mum van tijd naar de top. Zo bereikte het als snel meer dan een miljoen wekelijkse gebruikers. Maar met die populariteit kwamen ook kritische blikken van overheden overal ter wereld.
Er zijn zorgen dat DeepSeek persoonlijke gegevens, zoals in hun privacybeleid staat, mogelijk opslaat op servers in China. Dit werpt meteen de vraag op: heeft de Chinese
overheid dan toegang tot die gevoelige informatie? Vanwege deze zorgen noemde de VS de Chinese chatbot al een "onaanvaardbaar risico" voor de nationale veiligheid, vanwege mogelijke surveillance en dataverzameling.
Zuid-Korea is niet het enige land dat actie onderneemt. Ook Australië en Taiwan hebben DeepSeek verboden op overheidsapparaten vanwege nationale veiligheidsrisico’s. Australië benadrukt dat het verbod niet draait om de Chinese herkomst van de app, maar om de risico’s die de technologie met zich meebrengt.
In Europa heeft Italië, na eerder ChatGPT tijdelijk te blokkeren, ook DeepSeek op pauze gezet. Tegelijkertijd eisen privacywaakhonden in Frankrijk en Ierland duidelijkheid over hoe het bedrijf persoonsgegevens verzamelt en of deze op Chinese servers worden opgeslagen.
In de Verenigde Staten groeit eveneens de weerstand. Zowel op federaal niveau als in staten als Texas, Virginia en New York zijn er al maatregelen genomen tegen het gebruik van DeepSeek op overheidsapparaten.