AI bedrijven investeren groot in kernenergie

Nieuws
door Thomas
woensdag, 25 december 2024 om 10:00
ex google ceo waarschuwt kinderen leren anders door kunstmatige intelligentie
Kernenergie krijgt de laatste tijd verrassend veel steun van prominente tech leiders zoals Sam Altman, de CEO van OpenAI, en Microsoft oprichter Bill Gates. Beide visionairs hebben aanzienlijke investeringen gedaan in kernenergie om aan de groeiende energiebehoefte van kunstmatige intelligentie (AI) technologie en datacenters te voldoen. Altman is voorzitter van Oklo, een startup die innovatieve, kleine kernreactoren ontwikkelt. Gates leidt daarentegen TerraPower, een bedrijf dat werkt aan nieuwe reactor ontwerpen met verbeterde veiligheid en efficiëntie.
De reden achter deze investeringen is de explosieve toename van het elektriciteitsverbruik door datacenters. Analisten verwachten dat de energievraag van Amerikaanse datacenters tegen 2030 tot wel 9% van het totale elektriciteitsverbruik zal bedragen. Traditionele energiebronnen zoals wind- en zonne-energie schieten tekort in betrouwbaarheid. Dit komt doordat ze afhankelijk zijn van het weer en vaak overdag meer produceren dan in de avond. Kernenergie biedt daarentegen een constante bron van energie en doet dit op een koolstofvrije manier.
Er zijn risico’s met kernenergie, zoals rampen in het verleden hebben laten zien, denk aan Tsjernobyl of Fukushima in Japan. Oklo en TerraPower proberen hier verandering in te brengen en richten zich op innovatieve technologieën om deze vorm van energie toegankelijker en veiliger te maken. Oklo ontwikkelt compacte reactoren die energie kunnen leveren direct op locatie, bijvoorbeeld aan datacenters. TerraPower gebruikt natrium in plaats van water als koelmiddel, wat het risico op rampen minimaliseert.

Eigen belang?

Hoewel deze inspanningen bijdragen aan een groenere toekomst, uiten critici zorgen over de focus van techbedrijven op hun eigen belangen. Er wordt gevreesd dat deze bedrijven vooral investeren in kernenergie om hun eigen energiezekerheid te waarborgen, zonder voldoende rekening te houden met publieke toegankelijkheid of lange termijn veiligheid.
Ondanks deze uitdagingen wordt kernenergie steeds meer gezien als een noodzakelijke pijler voor een klimaatvriendelijke toekomst en een manier om de exponentiële groei van AI en digitale technologie te ondersteunen.