De opmars van
kunstmatige intelligentie (AI) gaat razendsnel, maar dat brengt ook een keerzijde met zich mee: het energieverbruik van
AI datacenters groeit explosief.
Volgens een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit vanuit datacenters tegen 2030 meer dan verdubbelen. Moeten we ons zorgen maken?
Explosie aan energieverbruik
AI is bij verre de grootste aanjager in de groei van datacenters. Het gaat hierbij vaak om gespecialiseerde datacenters die naar verwachting zelfs vier keer zoveel stroom zullen verbruiken.
Om een beeld te schetsen: een datacenter van vandaag slurpt evenveel
energie als 100.000 huishoudens. Nieuwe faciliteiten die momenteel gebouwd worden, gaan daar met gemak overheen en gebruiken mogelijk tot twintig keer zoveel elektriciteit. In de Verenigde Staten zou het stroomverbruik van deze AI machines zelfs hoger worden dan dat van de volledige zware industrie, staal, cement, chemie en meer.
Positieve keerzijde
Toch is het niet alleen maar doemdenken. De IEA nuanceert het dreigende beeld en benadrukt dat AI ook juist een krachtig hulpmiddel kan zijn om energie te verminderen of om groene energie te bevorderen.
Hoewel de datacenters veel energie slurpen, zou de technologie enorm belangrijk kunnen zijn in de energietransitie. Door slimmere netwerken te bouwen en inefficiënte processen te optimaliseren, kan AI bijdragen aan energiebesparing en emissiereductie. Denk aan beter ontworpen elektrische netten, zelfrijdend vervoer of efficiënter geplande openbaarvervoerssystemen.
Maar deze positieve effecten komen niet vanzelf. Zonder duidelijke richtlijnen en sturing vanuit overheden kan het energieverbruik van AI datacenters juist leiden tot meer fossiele energie, heropleving van kolencentrales en verhoogd waterverbruik in droge regio’s. Vooral het koelen van supercomputers vergt enorme hoeveelheden vers water, zo blijkt uit recent onderzoek.
Critici, zoals de Luxemburgse ex-minister Claude Turmes, waarschuwen dat de IEA de gevaren onderschat. Volgens hem zijn overheden onvoldoende voorbereid op de stroomversnelling van AI, en is het risico op een energiecrisis reëel.