Kunstmatige intelligentie (AI) maakt steeds meer haar opmars in de zorg. In een sector waar de werkdruk hoog is en de kosten blijven stijgen, biedt deze technologie een veelbelovende oplossing. Met name bij huisartsenpraktijken blijkt AI een effectieve manier om administratieve lasten te verlichten en meer tijd vrij te maken voor persoonlijke aandacht aan patiënten.
In het Verenigd Koninkrijk (VK) zien we dat AI steeds vaker wordt ingezet om routinetaken te automatiseren. De technologie blijkt niet alleen goedkoper, maar in veel gevallen ook betrouwbaarder. Zo heeft het een lagere kans op fouten in de medische verslaglegging. Een voorbeeld hiervan is Dr. Deepali Misra-Sharp, huisarts in Birmingham, die werd geïnterviewd door de BBC. Ze maakt gebruik van Heidi Health, een AI tool die consulten transcribeert. Waar ze vroeger aantekeningen moest maken, kan ze nu tijdens haar gesprekken zich volledig op haar patiënten richten, zonder aantekeningen te hoeven maken. Ze bespaart hiermee gemiddeld twee tot drie minuten per afspraak en vermindert de kans dat ze fouten maakt in haar administratie.
Een andere ontwikkeling komt van het Deense bedrijf Corti, dat een AI systeem heeft ontwikkeld dat tijdens consulten meeluistert. Dit systeem kan vragen en behandelopties suggereren op basis van eerdere gesprekken met andere patiënten.
Een derde AI oplossing is het platform C the Signs, dat wordt gebruikt in meer dan 1.400 huisartsenpraktijken in Engeland. Dit platform analyseert medische dossiers om mogelijke kankerrisico’s te detecteren. Met behulp van deze technologie zijn al meer dan 30.000 gevallen van kanker opgespoord.
Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s. Zo waarschuwt de Britse artsenvereniging (BMA) dat AI tools alleen veilig ingezet kunnen worden als ze voldoen aan strenge regelgeving. Het is niet altijd duidelijk wat de systemen doen met de data die ze krijgen. Gezien de gevoeligheid van de patiëntgegevens moeten ze beschermd blijven. Daarnaast moeten de gebruikte datasets betrouwbaar zijn om foutieve diagnoses te voorkomen.