De impact van kunstmatige intelligentie (AI) op onze wereld neemt met de dag toe. De technologie is niet alleen goed voor het beantwoorden van elke vraag die je hebt, maar redt ook levens, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.
Een enerverende ontwikkeling is de inzet van AI in het screeningsproces van baarmoederhalskanker. Deze ziekte blijft een grote bedreiging voor de gezondheid van vrouwen wereldwijd, met name in ontwikkelingslanden waar er beperkte toegang is tot gezondheidszorg en gebrekkige screeningsprogramma’s een groot probleem vormen. Ondanks preventieve maatregelen blijft vroege detectie een uitdaging. Hier komt AI in beeld als een veelbelovende oplossing. De technologie kan de screeningsprocessen namelijk efficiënter, toegankelijker en nauwkeuriger maken.
Een recent onderzoek van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek onderstreept de enorme potentie van AI om de screening op baarmoederhalskanker te verbeteren. Met behulp van deep learning algoritmen kan AI medische beelden analyseren en afwijkingen, zoals kankercellen en precancereuze laesies, nauwkeurig identificeren.
Een belangrijk voordeel van AI is dat het de kans op menselijke fouten aanzienlijk verkleint, wat leidt tot objectievere en betrouwbaardere diagnoses, zoals colposcopie, een proces dat traditioneel afhankelijk is van subjectieve interpretaties door artsen.
Volgens onderzoeker dr. Youlin Qiao kan AI een revolutie teweegbrengen in de aanpak van baarmoederhalskanker, vooral in afgelegen regio’s met beperkte zorg. Hij benadrukt dat deze technologie cruciaal kan zijn om de wereldwijde doelstelling van de WHO te bereiken: de eliminatie van baarmoederhalskanker tegen het einde van deze eeuw.
Ook in de geestelijke gezondheidszorg zien we dat AI een uitkomst biedt. Uit onderzoek van de Columbia University blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde Amerikanen AI positief ervaart in deze sector.
Met name mensen met een lagere gezondheidsgeletterdheid en zwarte respondenten zien AI als nuttig hulpmiddel. Toch blijven er zorgen bestaan over betrouwbaarheid en het risico op verkeerde diagnoses. Patiënten geven aan dat persoonlijke interactie met zorgverleners belangrijk blijft en dat vertrouwelijkheid niet mag worden aangetast.