AI gegenereerd nummer met controversiële inhoud bereikt Duitse Top 50

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 20 augustus 2024 om 8:58
label van beyonce en adele beschuldigt bedrijven van ai training met muziek
Een volledig door AI gegenereerd lied, *Verknallt in einen Talahon*, heeft de Duitse muziekwereld opgeschud door plaats 48 in de Duitse Top 50 te bereiken. Het nummer, een parodie die raciale stereotypen combineert met de kenmerkende stijl van jaren '60 schlagerpop, is ondertussen al goed voor 3,5 miljoen streams op Spotify en staat zelfs op nummer 3 op de “global viral chart” van het platform.
Het lied is gecreëerd door Josua Waghubinger, ook wel bekend als Butterbro, die AI tools gebruikte voor zowel de zang als de muziekproductie. De tekst bevat verwijzingen naar luxe kledingmerken en culturele elementen zoals baklava, in combinatie met een satirische toon. Hoewel Butterbro benadrukt dat hij geen bedoeling heeft om te discrimineren, roept het gebruik van de term "talahon" veel kritiek op. Deze term wordt in Duitsland vaak in een denigrerende context gebruikt om jongeren met een migratieachtergrond aan te duiden en heeft een duidelijke negatieve connotatie.

Veel kritiek op AI nummer

Critici maken zich zorgen dat dit soort muziek bijdraagt aan het normaliseren van denigrerende taal. Het nummer zou volgens hen xenofobie in de hand kunnen werken door dergelijke termen mainstream te maken. Ondanks deze bezorgdheden blijft *Verknallt in einen Talahon* ongekend populair, wat de discussie over de ethiek van AI gegenereerde muziek verder aanwakkert.

AI in muziekindustrie in opmars

Deze controverse komt op een moment dat AI een steeds grotere rol speelt in de muziekindustrie. Recentelijk verschenen er ook andere voorbeelden van AI geproduceerde muziek, zoals een door AI ondersteunde Beatles nummer dat in 2023 beschikbaar kwam onder de naam Now and Then en een met AI hergecreëerd Tupac nummer waarin de stem van de bekende overleden rapper te horen is. In Duitsland zijn AI gegenereerde schlager parodieën in opmars, wat aangeeft dat de invloed van technologie op de muziekscene alleen maar toeneemt.

Populair nieuws