Meer dan 500 organisaties, waaronder grote technologiebedrijven, zorginstellingen en zelfs filmbranchegroepen, hebben tussen januari en juni dit jaar actief gelobbyd in Washington over
AI-regelgeving. Dat blijkt uit een analyse van
Financial Times-gegevens, bevestigd door Reuters en
Politico.
Tech speelt nu een sleutelrol in het beleid
In tegenstelling tot eerdere jaren, toen veel techbedrijven enigszins afzijdig stonden, zien veel spelers in de techwereld de overheid nu als een belangrijke partner. Volgens lobbyist Tony Samp van het advocatenkantoor DLA Piper “wordt de regering niet langer gezien als een obstakel, maar als een leider die AI-innovatie vorm kan geven.” Sinds de nieuwe regering van Trump in januari aantrad, zijn er al verschillende regels
versoepeld voor grote techbedrijven. Ook zet de Amerikaanse president in op AI in de Amerikaanse
overheid.
Grote spelers als
Google, Microsoft,
Amazon, Meta en OpenAI zijn prominent aanwezig. OpenAI alleen al gaf $1,8 miljoen uit aan lobbykosten in de eerste zes maanden van 202. Dat is vier keer zoveel als in 2023.
Achtergrond: AI als geopolitiek instrument
De VS strijdt om zijn leidende rol in AI-technologie te behouden, mede door rivaliteit met China. Zoals Reuters meldt, voeren bedrijven met hun lobbycampagnes aan dat te strenge regels de Amerikaanse ontwikkeling kunnen vertragen en een kans geven aan buitenlandse concurrenten. Deze druk komt nu terecht te midden van plannen van de regering-Trump om federale AI-beleid te versoepelen en staatsregels te beperken.
Wat is de impact?
- Beleid en regelgeving: Grote bedrijven hopen dat hun invloed zal leiden tot milde, industrievriendelijke wetgeving en een verlenging van staatsregels via federale mandaten.
- Public-private samenwerking: Techbedrijven zetten zichzelf steeds duidelijker op als betrouwbare partners voor overheidsprojecten, inclusief in defensie en energie.
- Democratische kritiek: Er is zorgen dat bedrijfsbelangen openbare belangen overschaduwen. Organisaties zoals de American Civil Liberties Union (ACLU) waarschuwen dat de focus te veel ligt op economische belangen en te weinig op privacy, bias en maatschappelijke impact.