China’s AI-industrie maakt een comeback met open-source modellen die goedkoop, krachtig en wereldwijd inzetbaar zijn. DeepSeek leidt de charge en dwingt Westerse giganten tot heroverweging van hun strategie.
In januari verraste het relatief onbekende DeepSeek de techwereld met een krachtig AI-model dat slechts enkele miljoenen kostte om te ontwikkelen — een fractie van de miljarden die bedrijven als OpenAI en Google investeren.
Sindsdien is de Chinese AI-sector in een stroomversnelling geraakt: in enkele weken tijd verschenen meer dan tien nieuwe modellen en updates van grote spelers zoals Baidu, Alibaba en Tencent. Dat is te lezen bij o.a Yahoo Finance.
In razendsnel tempo presenteerden bedrijven:
De meeste modellen zijn open-source en zetten daarmee de standaard voor toegankelijkheid en innovatie, wereldwijd.
De opmars van China zet Westerse bedrijven flink onder druk. OpenAI overweegt nu om technologie weg te geven om competitief te blijven, terwijl het tegelijkertijd hogere prijzen plant voor zijn geavanceerde diensten.
Ook Nvidia — leverancier van dure AI-chips — loopt risico: als meer bedrijven overstappen op goedkopere Chinese alternatieven, kan dit hun marges stevig aantasten.
Volgens Amr Awadallah, CEO van Vectara, “staan we aan de vooravond van serieuze margedruk in de hele AI-keten”.
Ook de Chinese cloudproviders stunten met hun prijzen, wat de mondiale AI-infrastructuur beïnvloedt. Grote internationale merken zoals BMW en Apple werken inmiddels samen met Alibaba om hun producten in China AI-ready te maken.
Alibaba’s voorzitter Joe Tsai waarschuwde recent voor een mogelijke bubbel in datacenters: "Er wordt gesproken over investeringen van $500 miljard in de VS. Dat is waarschijnlijk niet nodig."
Als deze trend zich doorzet, zullen we niet alleen prijsoorlogen zien in taalmodellen, maar ook in:
China heeft historisch bewezen dat het in staat is om industrieën te domineren via schaal, efficiëntie en prijsstrategieën. Van elektrische auto's tot zonnepanelen — en nu mogelijk ook AI.
DeepSeek’s opkomst heeft niet alleen de dominantie van OpenAI en Google uitgedaagd, maar ook een complete AI-renaissance in China ontketend.
De vraag is niet langer óf China een leidende rol in AI gaat spelen — maar hoe snel het zal gebeuren.