Het is een move die vragen oproept binnen de IT industrie en onder experts. CrowdStrike, het cybersecurity bedrijf dat vorig jaar nog een grootschalige IT storing veroorzaakte, heeft
aangekondigd 5% van zijn werknemers te ontslaan. Reden? Volgens CEO George Kurtz is AI zo efficiënt geworden dat ze minder mensen nodig hebben.
Kurtz verklaarde trots dat
AI de productiviteit verhoogt, snellere innovatie mogelijk maakt en zelfs de administratie stroomlijnt. Maar sceptici trekken hun wenkbrauwen op. Want laten we niet vergeten: dit is hetzelfde bedrijf dat in juli 2024 met een mislukte software update half de wereld platlegde. "Een beetje vreemd om nu te roepen dat AI alles oplost," merkt AI professor Toby Walsh droog op. "Hadden ze die 500 mensen niet beter kunnen inzetten om te voorkomen dat hun software straks nog een keer de boel laat crashen?"
Financiële struggles bij Crowdstrike of echte efficiëntie?
Waarschijnlijk mede dankzij de grote IT storing van vorig jaar draait CrowdStrike gematigde kwartaalcijfers met $1 miljard omzet in Q1 2025 en een verlies van $92 miljoen. Om 5% van de werknemers te ontslaan zal het bedrijf maar liefst $53 miljoen moeten incasseren aan kosten op de korte termijn. Volgens experts is het vooral handig voor Crowdstrike dat AI als verklaring wordt aangevoerd. Techbedrijven doen dit vaker wanneer ze financiële tegenwind hebben, het klinkt beter dan: “We moeten bezuinigen.”
Uit recent onderzoek lijkt het nog mee te vallen hoe groot de impact is van AI op de werkvloer. Dit geeft extra kracht bij dat de woorden van CEO Kurtz niet letterlijk genomen moeten worden.
De toekomst: banen verdwijnen, maar komen er ook bij
Een ding is echter wel zeer zeker:
AI gaat banen veranderen en mogelijk zelfs opslokken. Het World Economic Forum voorspelt dat de komende vijf jaar 83 miljoen banen verdwijnen, terwijl er 69 miljoen bijkomen. Enigszins vergelijkbaar met de industriële revolutie, toen verloren mensen ook werk, maar uiteindelijk kregen we meer en betere banen.