De kunstmatige intelligentie (AI) revolutie dendert in volle vaart door en laat logischerwijs ook een spoor van immense rijkdom achter. In een uitgebreid onderzoek zette nieuwsplatform Bloomberg de cijfers uiteen. Wat blijkt? In slechts een paar jaar tijd zijn er maar liefst 29 AI miljardairs bijgekomen, met een gezamenlijke waarde van zo’n $71 miljard. En dat allemaal dankzij razendsnel groeiende startups zoals OpenAI, Anthropic en Figure AI.
Waar eerdere techbooms zoals de dotcom-hype en de opkomst van sociale media nog enige tijd nodig hadden om tot volle bloei te komen, lijken deze nieuwe AI ondernemingen letterlijk uit de grond te schieten. Miljardenwaarderingen worden binnen maanden bereikt en investeerders staan in de rij. Zelfs doorgewinterde vermogensbeheerders in Silicon Valley geven toe: de snelheid van deze AI golf is ongekend.
Neem bijvoorbeeld OpenAI, dat met ChatGPT in korte tijd wereldwijd naam maakte. De waardering? Een duizelingwekkende $300 miljard. Of Anthropic, opgericht door ex-OpenAI medewerkers, dat begin maart op $61,5 miljard werd gewaardeerd. De oprichters van deze bedrijven behoren nu tot de elite van de AI miljardairs.
Ook relatief jonge namen zoals CoreWeave, dat ooit begon als een crypto mining-bedrijf en nu GPU’s verhuurt voor kunstmatige intelligentie toepassingen, doen mee. Hun recente beursgang leverde een waardering van $23 miljard op. En dan is er nog Figure AI, met als missie om AI gestuurde humanoïde robots te bouwen, en een oprichter die $16,6 miljard waard is.
Wat het extra bijzonder maakt, veel van deze bedrijven zijn nog volop in ontwikkeling en sommigen draaien nauwelijks omzet. Anderen hebben nog niet eens een product gelanceerd. En toch stromen de miljarden binnen. Grote namen als Nvidia, Microsoft en zelfs Jeff Bezos geloven heilig in hun potentieel. Waarom? Omdat de echte waarde vaak niet in de cijfers van vandaag zit, maar in de technologie, het team en de belofte van morgen. Of dit allemaal houdbaar is op de lange termijn? Dat moet nog blijken.