Europese Commissie wil meer informatie over AI-tools Bing: onderzoek naar transparantie en impact

Nieuws
zondag, 19 mei 2024 om 00:18
europese commissie wil meer informatie over ai tools bing onderzoek naar transparantie en impact
De Europese Commissie heeft haar zorgen geuit over een mogelijke schending van de Digital Services Act (DSA) door Microsoft. Dit betreft de beveiliging en waarborgen bij het gebruik van meerdere AI-tools in de zoekmachine Bing. Hoewel er nog geen officieel onderzoek is gestart, heeft de Commissie Microsoft om aanvullende informatie gevraagd om deze zorgen te verifiëren.
In Europa is de toepassing van AI onderhevig aan intensieve regelgeving gericht op bescherming van grondrechten en bevordering van innovatie. De Europese Commissie, die als handhavende macht functioneert, zet zich in voor het ''waarborgen van veiligheid en transparantie van AI-technologieën'. Terwijl het Europees Parlement wetgevende maatregelen formuleert om deze doelen te ondersteunen.
De Digital Services Act is een wetgevingskader van de Europese Unie dat erop gericht is een veiligere en meer verantwoordelijke online omgeving te creëren. Onder deze wetgeving moeten bedrijven maatregelen nemen om schadelijke inhoud te beperken en de integriteit van hun diensten te waarborgen.

Bezorgdheid over Bing AI

De Commissie richt zich specifiek op de integratie van AI-tools in Bing, waaronder de Microsoft Copilot-functie en de Image Creator by Designer-tool. Deze AI-tools maken gebruik van geavanceerde technologieën om gebruikers te helpen bij het genereren van tekst en afbeeldingen. De zorgen zijn ontstaan omdat Microsoft mogelijk onvoldoende waarborgen heeft ingebouwd om misbruik van deze tools te voorkomen.

Informatieaanvraag en Vereisten

Eerder aangeleverde documenten door Microsoft bleken ontoereikend te zijn, omdat ze onvoldoende inzicht gaven in de veiligheidsmaatregelen en controles die het bedrijf heeft geïmplementeerd. De Commissie wil onder meer weten:
  • Hoe Microsoft voorkomt dat AI-tools onjuiste of verzonnen informatie genereren.
  • Welke maatregelen zijn genomen om het creëren van deepfakes te verhinderen.
  • Hoe het bedrijf geautomatiseerde manipulaties die verkiezingen kunnen beïnvloeden tegenwerkt.
Deze informatie is cruciaal, vooral met de Europese verkiezingen in aantocht, om de integriteit van het democratische proces te waarborgen.

Consequenties voor Microsoft

Microsoft heeft tot 27 mei de tijd om aanvullende informatie te verstrekken die aantoont dat het voldoet aan de eisen van de DSA. Indien Microsoft hier niet in slaagt, kan de Europese Commissie een boete opleggen die kan oplopen tot één procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Bovendien kan een gebrekkige of foutieve informatieverstrekking leiden tot een officieel onderzoek naar een mogelijke schending van de DSA door Microsoft.
Mocht Microsoft niet voldoen aan de informatieverzoeken, dan zal de Europese Commissie waarschijnlijk een diepgaand onderzoek starten om te bepalen of het bedrijf de DSA daadwerkelijk heeft overtreden. Dit onderzoek zal zich richten op de mate waarin Microsoft zijn verantwoordelijkheden nakomt bij het implementeren van adequate veiligheidsmaatregelen in zijn AI-tools.

Populair nieuws