Google heeft aangekondigd dat hun krachtige
AI-assistent
Gemini vanaf nu beschikbaar is voor middelbare scholieren via Google Workspace for Education,
meldt Techradar. Dit betekent dat leerlingen onder de 18 voortaan toegang krijgen tot dezelfde AI-hulpmiddelen als volwassenen, zoals hulp bij schrijfopdrachten, het bedenken van ideeën en het plannen van hun huiswerk.
AI in de klas: kansen en zorgen
Volgens Google kan
Gemini leerlingen helpen om creatiever te zijn, efficiënter te werken en sneller te leren. De AI-assistent kan bijvoorbeeld samenvattingen maken van lange teksten, moeilijke uitleg simpeler maken of een leerling helpen brainstormen voor een presentatie. Docenten kunnen er lesmateriaal mee voorbereiden of snel vragen van leerlingen beantwoorden.
Toch is niet iedereen enthousiast. Ouders, docenten en experts maken zich zorgen over de impact van AI op jonge gebruikers. Ze vragen zich af of kinderen nog wel leren kritisch denken als een chatbot het denkwerk voor ze doet. Ook zijn er vragen over privacy, veiligheid en de invloed van AI op concentratie en leerontwikkeling.
Privacy en beperkingen
Google zegt dat het rekening houdt met deze zorgen. De versie van Gemini die beschikbaar is voor jongeren bevat extra bescherming. Zo worden bepaalde gevoelige vragen geblokkeerd, is er geen toegang tot functies als code genereren of op internet zoeken, en wordt er geen persoonlijke data gebruikt voor het trainen van de AI.
Ook kunnen scholen zelf bepalen of en hoe ze Gemini aanzetten. De AI-functie is alleen beschikbaar in de betaalde Workspace for Education-omgeving. Dat betekent dat scholen bewust moeten kiezen om het te gebruiken. Voorlopig is de dienst beschikbaar in 100 talen, waaronder Nederlands.
Wat zeggen scholen?
Veel scholen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden, maar willen het stap voor stap invoeren. Sommige leraren zien het als een handig hulpmiddel – vergelijkbaar met een rekenmachine of een woordenboek. Maar anderen waarschuwen dat leerlingen niet te afhankelijk moeten worden van AI.
Ook is er discussie over toetsing. Als een leerling zijn werk laat maken door een AI, wat zegt dat dan nog over wat hij of zij écht weet of kan? Steeds meer scholen gebruiken daarom programma’s die controleren of teksten door AI zijn geschreven.
Toekomst van het onderwijs
De komst van Gemini in de klas laat zien hoe snel AI zijn weg vindt naar het dagelijks leven van jongeren. Google ziet het als een stap vooruit: technologie die het
onderwijs beter kan maken, maar scholen en onderwijsspecialisten twijfelen. De komende maanden zal duidelijk worden hoe scholen, leerlingen en ouders omgaan met deze nieuwe AI-assistent.