Volgens de CEO van Google, Sundar Pichai, heeft Gemini, het kunstmatige-intelligentiesysteem van zijn bedrijf, de capaciteiten van zijn concurrenten overtroffen.
Pichai wil nu dat de chatbot van Google tegen het einde van het jaar door 500 miljoen mensen wordt gebruikt. Dat meldt The Wall Street Journal gebaseerd op anonieme bronnen.
Volgens het rapport is Google overrompeld door de lancering van ChatGPT van OpenAI in 2022, ondanks jarenlange investeringen in AI en de ontwikkeling van vergelijkbare chatbots. Sindsdien heeft de techgigant zich ingespannen om bij te blijven, met Gemini als kern van de strategie om koploper in AI te blijven.
Hoewel Google niet heeft aangegeven hoeveel mensen Gemini gebruiken, stond de app woensdag 15 januari op de 54e plaats van meest gedownloade gratis apps voor iPhones. ChatGPT, met 300 miljoen wekelijkse gebruikers, stond op de vierde plaats van deze lijst.
De mobiele app van ChatGPT is ongeveer 465 miljoen keer gedownload op Android- en iOS-apparaten, terwijl Gemini 106 miljoen downloads heeft, grotendeels op Android-apparaten, volgens het rapport.
Google zoekt naar nieuwe inkomstenbronnen, zoals abonnementen, nu de groei in zoekadvertenties afneemt. Het bedrijf biedt een premiumversie van Gemini aan met extra functies voor €20 per maand.
Daarnaast kondigde Google deze week aan dat de maandelijkse toeslag van €20 voor AI-functies binnen zijn Workspace-producten is afgeschaft.
Abonnees van de zakelijke en enterprise-abonnementen van Workspace krijgen nu Gemini-functies zonder extra kosten. Wel zijn de prijzen van deze abonnementen vanaf donderdag verhoogd.
Ondertussen neemt ook de rol van kunstmatige algemene intelligentie (AGI) voor bedrijven toe. AI kan namelijk veel taken uitvoeren, maar er zijn nog beperkingen aan hoe het een bedrijf kan helpen.
“AGI kan het speelveld compleet veranderen,” schrijft de blog PYMNTS. “Het kan menselijke probleemoplossende vaardigheden en cognitieve flexibiliteit bezitten. Net zoals een mens die leert koken organisatorische en planningsvaardigheden kan toepassen op projectmanagement, kan een AGI-systeem lessen uit het ene domein gebruiken en toepassen op volledig andere uitdagingen. Dit aanpassingsvermogen maakt AGI zo’n transformerend concept voor bedrijven.”