Google zet $120 miljoen in voor wereldwijde AI educatie

Nieuws
door Thomas
zondag, 22 september 2024 om 12:00
google gemini alternatierf voor chatgpt
Tijdens de VN-top over de toekomst benadrukte Sundar Pichai, CEO van Google, het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) als een van de meest baanbrekende technologieën van deze tijd. Er is ook een keerzijde. Zo benadrukte de CEO ook de gevaren van de technologie en is om die reden educatie essentieel.

De voordelen

Pichai schetste vier belangrijke toepassingen waarin AI een positieve impact kan hebben op duurzame ontwikkeling. Allereerst kan AI mensen goedkoop en eenvoudig toegang geven tot informatie in hun eigen taal. Het kan daarmee communicatie en inclusie over de hele wereld verbeteren. Daarnaast kan AI wetenschappelijke ontdekkingen versnellen, wat een boost geeft aan innovaties in diverse sectoren, van gezondheidszorg tot technologie. AI kan ook bijdragen aan het voorkomen van klimaatgerelateerde rampen door middel van nauwkeurige waarschuwingen en monitoring. Ten slotte noemde Pichai de stimulering van economische vooruitgang als een belangrijk voordeel van AI-toepassingen.

De risico’s

Hoewel Pichai de voordelen van AI benadrukte, erkende hij ook de potentiële risico's, zoals het gebruik van deepfakes, die de maatschappij kunnen schaden. Ironisch genoeg waar het aan de ene kant informatie over de hele wereld toegangbaar maakt, kan de technologie oook voor desinformatie zorgen.  
Een ander belangrijk risico van AI is vooringenomenheid in algoritmen. AI systemen kunnen onbedoeld bestaande biases in data versterken, wat kan leiden tot oneerlijke of discriminerende beslissingen. Een maar al te goed voorbeeld hiervan in Nederland is de toeslagen affaire.

Nieuwe AI fonds

Om de voordelen van AI wereldwijd beschikbaar te maken, kondigde Pichai de oprichting aan van het Global AI Opportunity Fund ter waarde van $120 miljoen. Dit fonds zal in samenwerking met lokale non-profitorganisaties en NGO's worden ingezet om AI-educatie en -training wereldwijd te bevorderen.
Pichai pleitte bovendien voor slimme, wereldwijde regelgeving die voorkomt dat protectionistische maatregelen de groei en voordelen van AI beperken, wat volgens hem zou kunnen leiden tot een wereldwijde "AI kloof".