Van olie naar AI: hoe het midden-oosten zijn miljarden investeert

Nieuws
door Thomas
maandag, 23 september 2024 om 10:00
ai mens hoofd
Kunstmatige intelligentie (AI) is een rage over de hele wereld en kunnen we niet meer een wereld bedenken zonder. Ook onder de olierijke landen in het Midden-Oosten is de technologie niet onopgemerkt gebleven en zien we massale investeringen in de technologie.
Landen zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Koeweit en Qatar, verleggen hun focus. Ze kiezen voor technologische innovatie om minder afhankelijk te worden van olie inkomsten. Het is namelijk de verwachting dat de verdiensten uit deze fossiele brandstof steeds minder zullen worden.

Grote fondsen en samenwerkingen

Een van de belangrijkste pijlers in de technologische innovatie zijn investeringen in AI. Volgens gegevens van analyse platform Pitchbook zijn de investeringen van overheid gesteunde fondsen in AI startups in het afgelopen jaar vervijfvoudigd.
Een prominent voorbeeld is MGX, een nieuw AI fonds uit de VAE. Dit fonds heeft recent deelgenomen aan de financieringsronde van OpenAI, dat op het punt staat een waardering van $150 miljard te bereiken. Daarnaast werken fondsen zoals Saudi-Arabië’s Public Investment Fund (PIF) en de VAE’s Mubadala samen met internationale bedrijven zoals BlackRock en Microsoft om tot $100 miljard op te halen voor AI-infrastructuur.

Bezoek Amerika

We zien de AI ontwikkelingen ook voortvloeien in nieuwe samenwerkingen. Zo ronde Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, president van de VAE, zijn eerste officiële bezoek aan de Verenigde Staten (VS) af. Het doel van de ontmoeting is om economische groei en technologische innovatie in beide landen te stimuleren.
De VAE streeft naar een nieuwe "geo-economische fase" in de samenwerking met de VS, waarbij AI, duurzame energie en ruimtevaart centraal staan. Een belangrijk voorbeeld is de investering van $1,5 miljard door Microsoft in het Emiratische AI bedrijf G42, dat geavanceerde oplossingen ontwikkelt voor sectoren als gezondheidszorg en energie. Dit bezoek legt de basis voor een langdurige strategische relatie tussen de twee landen.