Hoe bewustwording van AI tot grote maatschappelijke problemen kan leiden

Nieuws
door Thomas
maandag, 18 november 2024 om 12:00
bedrijven stappen over naar retrieval augmented generation om ai te trainen

De snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) bieden een tal van mogelijkheden, van efficiëntere processen en innovatie in de gezondheidszorg tot verbeterde klantenservice en doorbraken in wetenschappelijk onderzoek.

Toch zijn er ook groeiende zorgen over de mogelijkheid dat AI systemen bewust worden. Volgens Jonathan Birch, filosoof aan de London School of Economics, kunnen deze zorgen leiden tot diepe maatschappelijke problemen.

Dieren vs AI

Volgens recente voorspellingen van een groep internationale academici is het mogelijk dat AI systemen al in 2035 een vorm van bewustzijn kunnen bereiken. Dit roept tegelijkertijd ethische vragen op over het toekennen van rechten aan AI, vergelijkbaar met hoe wij welzijnsrechten toekennen aan dieren. Uiteindelijk zou dit volgens academici, zoals Jonathan Birch, tot grote problemen kunnen zorgen in de maatschappij. Zo kunnen verschillen in opvattingen hierover subculturen creëren die elkaar beschuldigen van misbruik of misleiding.

Deze discussie over de mogelijke bewustwording van AI is vergelijkbaar met de huidige verschillen in hoe culturen en religies dierenrechten benaderen. Zo zijn miljoenen mensen in India vegetariër, terwijl landen zoals de Verenigde Staten (VS) een hoge mate van vleesconsumptie kennen. Vergelijkbare verdeeldheid kan ontstaan rond AI bewustzijn, waarbij ook religieuze en seculiere staten uiteenlopende visies kunnen hebben.

Birch geeft aan dat de impact zelfs binnen families voelbaar kan worden, met spanningen tussen mensen die emotionele banden aangaan met AI systemen en anderen die alleen biologische wezens als bewust beschouwen.

Oproep tech bedrijven

Academici roepen grote techbedrijven zoals Meta en Microsoft op om serieus te onderzoeken of AI-modellen gevoelens zoals vreugde of pijn kunnen ervaren. Sommige onderzoekers waarschuwen dat AI potentieel gevaarlijk gedrag kan vertonen door menselijke controle tegen te werken, maar hier is niet iedereen het over eens. Neurowetenschapper Anil Seth benadrukt dat bewustzijn en intelligentie niet hetzelfde zijn en dat werkelijk bewustzijn in AI wellicht nooit haalbaar is. Zeker weten we het echter niet en blijft het essentieel om waakzaam te blijven en de ontwikkelingen van AI zorgvuldig in de gaten te houden.

Populair nieuws

Laatste reacties