Een megaproject heeft de afgelopen paar weken plaatsgevonden in Vaticaanstad. Onderzoekers zijn drie weken lang bezig geweest om de bekende St. Peters Basilica kerk in de heilige stad in kaart te brengen middels 400.000 gedetailleerde foto's, gemaakt door drones, camera’s en lasers. Hierdoor is zowel de binnen- als de buitenkant van het imposante gebouw in kaart gebracht. Vervolgens is de kracht van AI gebruikt om inzicht te krijgen in schade in het gebouw dat voor het blote oog onzichtbaar blijft.
Alle data van de drones, camera’s en lasers zijn door analisten en onderzoekers gebundeld om een digital twin te bouwen, oftewel een volledige digitale replica van de historische Vaticaanse kerk. In de digitale replica is precies het interieur en exterieur nagebouwd. Het project, dat onder de naam La Basilica di San Pietro bekendstaat, werd in samenwerking met Microsoft en Iconem, een Franse startup die zich richt op digitale conservering, uitgevoerd.
De 400.000 gedetailleerde beelden geven onderzoekers en restaurateurs inzicht in de staat van de vele beroemde mozaïeken, fresco's, beelden en andere historische stukken binnen de kerk. Vervolgens werd AI-technologie gebruikt om de grote dataset te analyseren, iets wat anders jaren had gekost om door mensen of analisten te laten doen. De AI ontdekte scheuren en breuken die met het blote oog niet zichtbaar waren, wat essentieel is voor toekomstig restauratiewerk. Daarnaast heeft de technologie verborgen mozaïektegels onthuld en zelfs een prachtig versierd plafond weer zichtbaar gemaakt.
Brad Smith, vicevoorzitter van Microsoft, zegt: “Technologie zoals AI helpt ons niet alleen vooruit, maar speelt ook een belangrijke rol in het bewaren van ons verleden.” Dit project laat zien hoe AI kan bijdragen aan het behoud van waardevolle culturele en historische monumenten, zodat deze ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijven.