Meta gaat flink in de buidel tasten om een leidende rol te pakken in de wereld van kunstmatige intelligentie. Oprichter Mark Zuckerberg kondigde aan dat het bedrijf honderden miljarden dollars
investeert in de bouw van enorme AI datacenters in de Verenigde Staten. Hiermee wil
Meta niet zomaar een AI bedrijf worden, maar de absolute top bereiken.
Prometheus en Hyperion: gigantische AI hubs
Het eerste mega datacenter van Meta krijgt de naam Prometheus en zal in 2026 openen in New Albany, Ohio. Daarnaast komt er nog een andere reusachtig centrum, Hyperion genaamd, dat in Louisiana wordt gebouwd. Deze zal naar verwachting in 2030 volledig operationeel zijn. De schaal van deze datacenters is indrukwekkend. Een van de locaties beslaat een oppervlakte bijna zo groot als Manhattan, oftewel 59 km².
Met deze ambitieuze plannen zet Meta vol in op de ontwikkeling van “superintelligence”, een technologie die volgens Zuckerberg slimmer moet worden dan de slimste mensen op aarde. Het bedrijf wil hiermee een enorme sprong maken op het gebied van AI innovatie. Om deze ambitie te realiseren heeft Meta al veel talent
binnengehaald, waaronder ScaleAI oprichter en CEO Alexandr Wang.
Miljardenomzet en stijgende beurskoers
Meta haalt het overgrote deel van zijn inkomsten nog altijd uit online advertenties. In 2024 was dit goed voor meer dan $160 miljard. Toch maakt het bedrijf duidelijk dat de toekomst voor een groot deel in AI ligt. Analisten zien deze stap als een manier voor Meta om zich stevig te positioneren in de top van de AI markt.
De beurs reageerde positief op het nieuws: het aandeel Meta steeg direct met 1% en staat dit jaar al meer dan 20% hoger. Toch is er ook kritiek. Grote AI datacenters verbruiken enorme hoeveelheden energie en water. Volgens schattingen kunnen datacentra wereldwijd tegen 2027 maar liefst 16,3 biljoen liter water gebruiken.