Waarom AI de vraag naar kernenergie razendsnel opstuwt

Nieuws
door Thomas
woensdag, 16 juli 2025 om 11:40
energie
AI groeit explosief en dat zorgt voor een flinke stijging in energieverbruik. Volgens het World Economic Forum verdubbelt de rekenkracht van AI ongeveer elke 100 dagen. En dat merk je vooral in datacenters. Die verbruikten in 2022 nog 88 gigawatt aan stroom, maar dat loopt richting 300 gigawatt tegen het einde van dit decennium.

Trump’s kernenergie plan voor AI

De energiehonger van AI leidt ook tot geopolitieke spanningen. De race tussen de Verenigde Staten en China draait niet alleen meer om technologie, maar ook om wie genoeg energie kan leveren. China heeft daar een flinke voorsprong: het land produceert meer dan 10.000 terawattuur aan stroom per jaar. Dat is meer dan de VS, EU en India bij elkaar. Amerika loopt dus achterop, en dat vormt een serieus risico voor hun leidende rol op het gebied van AI.
Wat verder opvalt is dat subsidies voor zonne-energie verdwijnen. Dit maakt kernenergie aantrekkelijker voor bedrijven en investeerders. Minister van Energie Chris Wright spreekt zelfs van een “nucleaire renaissance” en belooft minder bureaucratie voor de bouw van kerncentrales.

Aandelen schieten omhoog

Beleggers hebben dit al door. Aandelen van bedrijven die iets met uranium of kernenergie doen stijgen hard. Cameco (CCJ), NuScale Power (SMR), Oklo (OKLO) en Centrus Energy (LEU) zagen hun koersen de afgelopen tijd flink omhoog schieten. Centrus Energy klom van $57 tot een huidige niveau van $216. De verwachting is dat deze trend doorzet zolang AI blijft groeien en de vraag naar goedkope, stabiele energie blijft stijgen.
Plaats reactie

Populair nieuws