De Nederlandse
overheid breidt de investeringsscreeningwet uit om ook technologieën zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie mee te nemen. Dat maakt het mogelijk om overnames te blokkeren als die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid, aldus
Reuters.
Waarom deze stap?
De internationale veiligheidssituatie veranderde snel, met meer
cyberaanvallen en spionagepogingen tegen Nederlandse bedrijven en instellingen. Door
AI, nanotechnologie, sensor‑ en navigatiesystemen en andere geavanceerde technologieën onder de screeningwet te laten vallen, wil de overheid Nederlandse technologische innovatie beschermen tegen ongewenste buitenlandse invloeden.
Hoe werkt de screening precies?
Vanaf de tweede helft van 2025 moet elke overname of investering in Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze kritische sectoren gemeld worden bij het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). Dat kan een wachtperiode opleggen van acht weken tot zes maanden. Dat moet genoeg zijn om te beoordelen of de overname risico’s met zich meebrengt voor de nationale veiligheid.
Wat valt eronder?
De uitbreiding richt zich op technologieën die van strategisch belang zijn, zoals:
- Kunstmatige intelligentie, vooral bij toepassingen voor gezichtsherkenning of militaire inzet
- Biotechnologie, inclusief bijvoorbeeld genbewerking en medische innovaties
- Nanotechnologie, sensoren, navigatietechnologie en nieuwe materialen, evenals nucleaire technologie voor medische toepassingen.
Gevolgen voor bedrijven
Met deze wetaanpassing moeten bedrijven in de genoemde sectoren eerder aanvinken wanneer een investering of overname plaatsvindt. Ook hoeft het geen volledige overname te zijn: bij grote belangen – vanaf bijvoorbeeld 10 procent van de stemrechten – moet melding gemaakt worden. Het doel is duidelijk:
Nederland en Europa beschermen tegen buitenlandse investeerders die bijvoorbeeld waardevolle AI-innovaties zouden willen misbruiken of controleren.
Europese trend
Nederland sluit hiermee aan op bredere ontwikkelingen in Europa. Sinds juni 2023 bestaan vergelijkbare regels, en de EU stimuleert nu ook lidstaten om overnames in kritieke technologieën extra te monitoren, zowel intern als door Nederlandse bedrijven in het buitenland.