Nederlandse organisaties zijn onvoldoende voorbereid op AI-aangedreven cyberdreigingen, zo blijkt uit het rapport The State of AI Cybersecurity 2025 van Darktrace. 63% van de Nederlandse IT-professionals stelt dat hun organisatie niet goed voorbereid is op dergelijke dreigingen, aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 45%.
Het gebrek aan vertrouwen speelt hierbij een grote rol. Hoewel 71% van de Nederlandse respondenten erkent dat AI-aangedreven aanvallen al impact hebben, gelooft slechts 31% dat AI daadwerkelijk cyberaanvallen zelfstandig kan afweren, tegenover 65% wereldwijd. Bovendien is slechts een kwart ervan overtuigd dat AI daadwerkelijk snelheid en efficiëntie van cybersecurity verbetert, terwijl dat wereldwijd bij 44% ligt.
Dit wantrouwen lijkt te worden veroorzaakt door beperkte kennis over AI-toepassingen binnen cybersecurity-oplossingen: slechts 22% van de Nederlandse IT-professionals weet precies welke vormen van AI in hun beveiligingssystemen worden gebruikt, tegen 42% wereldwijd.
Daarnaast blijkt dat Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid zijn als het gaat om het implementeren van formele beveiligingsmaatregelen voor veilig AI-gebruik. Slechts 27% van de Nederlandse organisaties heeft beleid opgesteld voor veilig AI-gebruik, tegenover 45% wereldwijd.
Opvallend is dat 17% van de Nederlandse IT-professionals aangeeft helemaal geen plannen te hebben om zo’n beleid te formuleren, terwijl dit wereldwijd slechts bij 3% van de organisaties geldt. Ook op het gebied van securitymaatregelen ter voorkoming van ongewenste blootstelling van bedrijfsgegevens via AI-oplossingen scoort Nederland relatief laag (50% tegenover 67% wereldwijd).
Het rapport geeft tevens inzicht in een verschil van prioriteiten. Nederlandse organisaties richten zich minder op kostenreductie binnen cybersecurity (48%) dan hun internationale collega’s (79%). Dit suggereert dat Nederlandse organisaties eerder gericht zijn op het verbeteren van hun bestaande beveiligingsstructuur dan op kostenbesparingen.
Volgens Darktrace laat deze situatie zien dat Nederlandse organisaties nog flink achterlopen op het gebied van AI-gedreven cybersecurity en dat ze kwetsbaarder zijn voor toekomstige dreigingen. De lage mate van vertrouwen en voorbereiding zou kunnen leiden tot verhoogde risico's en een vertraagde reactie op incidenten.
Darktrace is wereldwijd marktleider op het gebied van AI-cybersecurity en ondersteunt organisaties met realtime oplossingen die autonoom dreigingen detecteren en afweren. Met innovatieve oplossingen vanuit hun R&D-afdelingen in Cambridge en Den Haag levert Darktrace cybersecurity-diensten aan bijna 10.000 klanten wereldwijd.
Het onderzoek onderstreept dat Nederlandse organisaties dringend meer aandacht moeten besteden aan kennisopbouw, vertrouwen in AI-technologie en aan het opstellen van robuust beleid voor AI-gebruik om adequaat te reageren op het snel evoluerende cyberdreigingslandschap.
Disclaimer: dit is een bewerking van een ingezonden persbericht