Onderzoekers van Queen Mary University London en Emory University hebben een innovatieve, op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde analysetool ontwikkeld die borstkanker kan voorspellen bij gevallen van Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS).
DCIS is een vroege vorm van borstkanker. Hierbij beginnen sommige cellen in de melkkanalen van de borst abnormaal te groeien. Deze cellen zijn nog niet uitgezaaid naar omliggend weefsel, dus de kanker is "in situ," wat betekent dat het op zijn plaats blijft. Zonder behandeling kan DCIS zich soms ontwikkelen tot een meer agressieve vorm van borstkanker die zich door de borst kan verspreiden. Daarom is het belangrijk om DCIS op te sporen en te behandelen voordat het erger wordt.
AI onthult risico’s via immuuncellen
De studie,
gepubliceerd in Lancet Digital Health, is het grootste en meest robuuste onderzoek tot nu toe naar de geautomatiseerde schatting van tumor infiltrerende lymfocyten (TILs). TILs zijn immuuncellen die de tumor infiltreren en hun aanwezigheid kan belangrijke informatie geven over de progressie van de ziekte. De onderzoekers ontdekten dat een hoge dichtheid van TILs geassocieerd is met een drie keer hoger risico op progressie naar invasieve borstkanker. Daarnaast bleken tumoren met een hoge dichtheid van TILs gevoeliger voor radiotherapie.
Het gebruik van deze
AI gebaseerde analyse tool kan helpen bij het onderscheiden van vrouwen met DCIS die baat zouden hebben bij radiotherapie van vrouwen die deze behandeling kunnen vermijden. Dit helpt overbehandeling te voorkomen en biedt een kosteneffectieve methode voor het nemen van beter geïnformeerde behandelingsbeslissingen wereldwijd.
AI revolutioneert de gezondheidszorg
De
mogelijke voordelen die AI kan bieden voor de gezondheidszorg zijn enorm. Zo kan het zorgen voor snellere diagnoses en kan het gepersonaliseerde behandelingen realiseren. De technologie verbetert ook de efficiëntie en nauwkeurigheid van medische procedures, wat leidt tot betere patiëntenzorg en lagere kosten. Ziekenhuizen en klinieken beginnen AI steeds meer toe te passen voor taken variërend van het beheren van patiëntgegevens tot complexe operaties.