Nvidia CEO Jensen Huang is deze week als een rockster onthaald op CES in Las Vegas, dankzij de explosieve groei van kunstmatige intelligentie die Nvidia tot het op één na waardevolste bedrijf ter wereld heeft gemaakt.
Tijdens zijn bijna twee uur durende keynote op maandag, waarmee de jaarlijkse techconferentie is geopend, vulde Huang een arena met 12.000 zitplaatsen.
Dit leverde vergelijkingen op met de iconische productonthullingen van wijlen Steve Jobs bij Apple-evenementen, zo meldt nieuwszender CNBC.
Huang sloot af met een verrassingsaankondiging: hij onthulde een compact AI-supercomputer genaamd Project Digits, een apparaat dat klein genoeg is om als een kubus op een bureau te passen. "Dit is een AI-supercomputer," zegt Huang, gekleed in een alligatorleren jack. "Het draait de volledige Nvidia AI-stack, inclusief al onze software."
Project Digits is uitgerust met de Grace Blackwell GPU’s, gecombineerd met een ARM-gebaseerde Grace CPU, ontwikkeld in samenwerking met het Chinese MediaTek.
Dit systeem-on-a-chip, genaamd GB10, is ontworpen voor machine-learningonderzoekers, kleinere bedrijven en universiteiten. Het richt zich op gebruikers die geavanceerde AI-modellen willen ontwikkelen zonder enorme datacentra of dure cloudinfrastructuur.
De supercomputer kost ongeveer $3.000 en komt in mei op de markt. Hij is verkrijgbaar bij Nvidia zelf en via partners. Hoewel "Project Digits" een werktitel is, staat Nvidia open voor naamsuggesties.
Anders dan Nvidia’s traditionele GPU’s voor gaming, richt Project Digits zich niet op consumenten, maar op onderzoekers en studenten. “Voor datawetenschappers en ML-onderzoekers die niet meteen een gigantisch cluster nodig hebben, biedt dit een betaalbare oplossing,” aldus Huang.
Voor $3.000 kunnen gebruikers een systeem krijgen dat voldoende kracht biedt om de meest geavanceerde AI-modellen te trainen.
David Bader, directeur van het Institute for Data Science aan de New Jersey Institute of Technology, beschreef het als een revolutionaire stap.
“Elke student met een budget vergelijkbaar met dat van een high-end laptop kan nu dezelfde AI-modellen bouwen en onderzoeken als grote bedrijven.”
Met Project Digits lijkt Nvidia zich te positioneren in de markt voor PC- en laptopchips, een markt ter waarde van $50 miljard. Analisten suggereren dat Nvidia in de toekomst mogelijk een Windows-compatibele versie uitbrengt, maar Huang houdt hierover de kaarten tegen de borst: "We hebben natuurlijk plannen."
De onthulling van Project Digits benadrukt Nvidia’s inzet om AI-toegang te democratiseren, met name voor academici en kleinere organisaties. Tegelijkertijd blijft het bedrijf zijn portfolio uitbreiden met nieuwe producten en partnerschappen, waaronder een recente deal met Toyota en innovaties in robotica en gaming.
Met deze strategie lijkt Nvidia niet alleen de show te stelen op CES, maar ook de weg vrij te maken voor een breder scala aan AI-ontwikkelingen.