Trump beschuldigt Harris campagne van AI gebruik

Nieuws
door Thomas
maandag, 12 augustus 2024 om 10:00
trump
De huidige presidentsverkiezingen in Amerika zullen de geschiedenis ingaan als een van de meest memorabele. Na een moordpoging op voormalig president Donald Trump en het terugtreden van zittend president Joe Biden, is Kamala Harris naar voren geschoven als nieuwe kandidaat. Haar campagne wordt echter geconfronteerd met beschuldigingen van Trump.
Zo beweert Trump onlangs op Truth Social, een social mediaplatform dat door Trump is opgericht als alternatief voor traditionele sociale netwerken, dat er "niemand" aanwezig was bij de aankomst van vice-president Kamala Harris op de Detroit Metropolitan Wayne County Airport vorige week. Hij beschuldigde de Harris campagne ervan een kunstmatige intelligentie (AI) tool te hebben gebruikt om een menigte te simuleren die haar verwelkomde.
De beweringen van Trump worden echter weerlegd door talrijke bronnen. De Harris campagne liet weten dat de afbeelding die Trump deelde wel degelijk authentiek is en niet is aangepast met behulp van AI. De foto is gemaakt door een campagne medewerker en toont een daadwerkelijke menigte die Harris verwelkomde. Onafhankelijke nieuwsmedia, waaronder de Associated Press en lokale media, schatten dat ongeveer 15.000 mensen aanwezig waren bij het evenement, dat plaatsvond in een hangar op de luchthaven. Meerdere mediakanalen, zoals de Detroit Free Press en NBC News, hebben beelden en video's gedeeld die duidelijk een grote menigte tonen.

Het probleem van nepnieuws

Hoewel de menigte volgens de bronnen daadwerkelijk echt lijkt te zijn, werpt dit een belangrijk probleem op. De vooruitgang van AI, die in staat is om beelden en video’s te genereren die nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden zijn, brengt het risico met zich mee van misleiding, verspreiding van desinformatie, maatschappelijke verdeeldheid en een verminderd vertrouwen in media en informatiebronnen. Het is daarom cruciaal dat het publiek zich bewust is van de risico's van nepnieuws en leert hoe ze AI gegenereerde beelden kunnen verifiëren en betrouwbare bronnen kunnen herkennen.