Microsoft werkt aan herstart van kerncentrale om aan AI vraag te voldoen

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 21 september 2024 om 10:22
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
De vraag naar energie groeit enorm door de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing. Als gevolg zijn bedrijven en overheden genoodzaakt om gezamenlijk een oplossing te vinden.
Volgens het Electric Power Research Institute kan het energieverbruik van AI tegen 2030 tot een gigantisch groot aandeel van 9% oplopen van het totale Amerikaanse verbruik. Techgigant Microsoft zet daarom zijn beste beentje voor om hier verandering in te brengen. Het is te zien in een recente samenwerking met Constellation Energy. Beide partijen hebben namelijk een overeenkomst gesloten om Unit 1 van de Three Mile Island kerncentrale in Pennsylvania te herstarten.
De samenwerking markeert de eerste herstart van een kerncentrale van zijn soort in de Verenigde Staten (VS). Unit 1, die in 2019 werd gesloten om economische redenen, zal opnieuw in gebruik worden genomen, terwijl Unit 2, die in 1979 gedeeltelijk smolt, permanent gesloten blijft.

Een duurzaam alternatief

Kernenergie biedt een duurzame alternatief aangezien het vrijwel geen CO₂-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast is het betrouwbaarder dan hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Om die redenen is het een aantrekkelijke oplossing geworden voor technologiebedrijven die behoefte hebben aan constante energievoorziening en tegelijkertijd hun klimaatdoelstellingen willen behalen.
Microsoft heeft een contract van 20 jaar getekend om 835 megawatt aan stroom af te nemen van de herstartende centrale, waarmee het zijn datacenters van duurzame energie voorziet. De herstart van de kerncentrale vergt een investering van $1,6 miljard en zal naar verwachting in 2028 worden afgerond.

Uitdagingen

Naast Microsoft zien ook andere techleiders zoals Sam Altman (OpenAI) en Bill Gates kernenergie als een cruciale energiebron voor de toekomst. De herstart van de kerncentrale staat echter onder toezicht van zowel federale als lokale autoriteiten, aangezien er ook wat kanttekeningen aan zitten, in de vorm van radioactief afval. Om die reden staan lokale burgers niet te springen om een kerncentrale in de achtertuin.