YouTube lanceert AI waarmee gehackte accounts hersteld kunnen worden

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 24 augustus 2024 om 12:00
de beste ai tools voor het toevoegen van ondertitels aan je videos
Het videoplatform YouTube heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) chatbot geïntroduceerd die gebruikers ondersteunt bij het herstellen van gehackte accounts. Deze "support assistant" biedt stapsgewijze begeleiding om accounts opnieuw te beveiligen en door de aangebrachte wijzigingen van hackers ongedaan te maken. Het initiatief komt in een tijd waarin het aantal hacks van social media accounts snel toeneemt, wat ernstige gevolgen kan hebben voor influencers en andere contentmakers die afhankelijk zijn van hun kanalen voor inkomsten.

Toegang tot de tool

Gebruikers kunnen de tool bereiken via het YouTube Help Center door te klikken op de knop "chat met onze gehackte kanaalassistent". De chatbot stelt gerichte vragen om het accountherstel te vergemakkelijken. Het proces richt zich zowel op het herstellen van het Google account dat aan het YouTube kanaal is gekoppeld, als op het versterken van de beveiliging om toekomstige aanvallen te voorkomen.
De AI tool is momenteel alleen beschikbaar in het Engels en voor een beperkte groep gebruikers. YouTube, dat eigendom is van Google, is echter van plan de beschikbaarheid in de toekomst uit te breiden.

Reactie op stijging hacks

Deze ontwikkeling is een antwoord op de groeiende dreiging van cyberaanvallen op social media. Gehackte accounts worden vaak ingezet voor phishingcampagnes of het verspreiden van malware. Zo werden er onlangs meerdere prominente social media accounts gehackt.

YouTube videos massaal gebruikt voor AI training

Onlangs ontstond er ook nog controverse omtrent het gebruik van YouTube video's om AI datasets mee te trainen. Uit onderzoek door Proof News blijkt dat grote technologiebedrijven zoals Apple en Nvidia ondertitels van duizenden YouTube video’s hebben gebruikt om hun AI modellen te trainen, zonder toestemming van de makers. In totaal werden ondertitels van 173.536 video's van meer dan 48.000 kanalen, waaronder educatieve platforms zoals MIT en populaire YouTubers, ingezet. Dit gebruik zonder goedkeuring schendt de regels van YouTube, die het ongevraagd verzamelen van content verbieden. Veel contentmakers, waaronder David Pakman, eisen compensatie en roepen op tot duidelijke regelgeving. 

Populair nieuws

Laatste reacties