Wat als… AI je baan niet afpakt, maar je superkracht wordt?

Blog
donderdag, 03 april 2025 om 6:00
wat als ai je baan niet afpakt maar je superkracht wordt

Er is iets geks aan de hand.

Iedereen praat over hoe AI banen gaat afpakken. Maar wat als we het compleet verkeerd zien? Wat als AI jouw werk niet wegneemt, maar je juist in staat stelt om elk werk te doen?

Van filmmaker naar programmeur (en andersom)

Stel je dit even voor.

Een filmmaker die nooit een regel code heeft geschreven bouwt ineens een werkende app. Een programmeur die z’n hele leven in terminals leeft, maakt ineens een animatiefilm van Pixar-niveau. Klinkt absurd? Misschien. Maar dat is precies wat er aan het gebeuren is.

We leven in een tijd waarin niet weten hoe iets technisch werkt, niet langer betekent dat je er niks mee kunt. Je hoeft geen monteur te zijn om auto te rijden. En je hoeft geen developer te zijn om een tool te maken met AI.

Maar het is ook niet zo dat alles wat je wil zomaar kan. Je moet een ander soort expert worden.

Je hoeft geen specialist te zijn om te beginnen

Wat AI doet, is de instap verlagen. Een complete beginner kan nu prototypes bouwen, visuals genereren, scripts schrijven, code testen, muziek componeren, of zelfs bedrijven opzetten. Puur door goed te communiceren met een machine. Door de juiste woorden, de juiste toon, de juiste vragen te stellen.

In zekere zin is AI geen bedreiging voor je vak. Het is een nieuwe taal. En als je die leert spreken, gaat er een wereld voor je open.

We worden wel allemaal steeds meer afhankelijk van deze techniek. En dat roept technische en ethische vragen op.

Maar je hebt nog steeds specialisten nodig

Is het dan gedaan met de vakmensen? Nope.

Want als je echt iets moois wil maken. Iets dat werkt, raakt, overtuigt, of lang meegaat.. dan heb je vakkennis nodig. Een AI kan je 80% ver brengen, maar voor die laatste 20% heb je de mensen nodig die de finesses snappen. De nuance. De ethiek. De context. De smaak. De code.

AI maakt iedereen een beginner-middelmatige maker. Maar het maakt van specialisten ook iets nieuws: regisseurs van potentie.

Het enige wat je hoeft te leren…

…is praten.

Niet met klanten, niet met bazen, maar met machines.

Leer hoe je prompts schrijft. Hoe je feedback geeft. Hoe je AI’s finetunet. Hoe je jouw ideeën vertaalt in instructies die begrijpelijk zijn voor een algoritme. Dit is geen science fiction. Dit is nu.

Het mooie? Je hoeft geen geniale schrijver te zijn. Geen top programmeur. Geen creatief wonder.

Je hoeft alleen maar bereid te zijn om te leren praten met een nieuwe soort collega. Eentje die nooit slaapt. Altijd iets probeert. En jou misschien wel je nieuwe roeping laat ontdekken.

De toekomst is niet iets wat je overkomt. Het is iets wat je leert gebruiken.

Populair nieuws