Mistral AI bestaat nog geen jaar, maar behoort nu al tot één van de grootste AI-bedrijven van Europa. En maak daar eigenlijk maar de hele wereld van. Zeker nu het van oorsprong Franse bedrijf tijdens een tweede kapitaalronde 385 miljoen euro ophaalde. Deze jonge start-up lijkt dus het langverwachte Europees antwoord op ChatGPT.
Een antwoord dat véél succes heeft. Benieuwd waarom? Op deze pagina leggen we jou alles uit over Mistral AI en waarom het zo goed opbokst tegen reuzen als ChatGPT en Bing AI. Op deze pagina vind je ook het laatste nieuws.
We beantwoorden onder andere deze vragen:
De Franse start-up Mistral AI bestaat nog maar sinds mei 2023 en telde enkele maanden geleden slechts 22 medewerkers. Maar ondanks die jonge leeftijd én het laag werknemersaantal, wordt de waarde van het bedrijf nu al geschat op dik 2 miljard euro. Het succes van Mistral AI is voor een stuk te danken aan de goede ‘kopie’ die het bedrijf maakte van ChatGPT.
De veelzijdigheid van Mistral AI is een van haar sterkste punten. Hieronder staat een overzichtje van waar de AI-tool toe in staat is:
De drie Franse heren achter het bedrijf Mistral AI luisteren naar de namen Timothée Lacroix, Guillaume Lample en Arthur Mensch. Een hele mond vol…
De drie dertigers gaven hun topfuncties bij Meta en Google op om hun krachten te bundelen, en iets te creëren wat ChatGPT zou overtreffen. Zo ver is het nog niet, maar het initiatief is interessant. Niet in de laatste plaats omdat het niet onder de Amerikaanse vlag vaart.
De interesse in de Franse start-up is bijzonder groot. Tijdens een tweede kapitaalronde stapte ook Sofina - een beursgenoteerd investeringsbedrijf - in. Andere grote en toonaangevende investeerders zijn onder andere LightSpeed Ventures en Andreessen-Horowitz.
Op bijzonder korte tijd groeide het Franse bedrijf uit tot één van de Europese topbedrijven. Die onvoorstelbaar snelle groei ziet men als een enorme kans voor Frankrijk (en Europa) om te concurreren met machtige Amerikaanse techbedrijven zoals OpenAI.
Mistral AI en ChatGPT zijn als chatbot in de basis precies hetzelfde. Hieronder maken we een korte vergelijking tussen de 2 populaire AI-tools, zodat je weet op welke vlakken ze toch lichtjes verschillen.
Mistral AI werkt met een open-source-model. Dit betekent concreet dat de broncode van de technologie achter de AI-tool openbaar is voor het grote publiek. Zo kunnen mensen zelf de code achter de tool analyseren, en vervolgens kopiëren én aanpassen. Buitenstaanders kunnen op die manier met de technologie van Mistral hun eigen chatbot bouwen.
De grote reuzen in het veld, ChatGPT en Bard (van Google), vrezen dat zo’n een open-source-model niet zonder gevaar is. Desinformatie en andere vertrouwelijke informatie wordt volgens hen op die manier sneller verspreid.
"We vinden dat AI open moet zijn", zei AI-expert Anjney Midha eerder al ter verdediging. Hij zegt dat de meeste van de technologieën achter modern computergebruik open source zijn. Mistral AI is dus géén uitzondering en daarom ook niet gevaarlijker of anders dan de meeste tools.
Waar Europa een dik jaar geleden nog achterophinkte op het vlak van AI-chatbots, heeft het dankzij Mistral AI een belangrijke positie veroverd binnen de wereld van AI.
Het Franse bedrijf heeft ondertussen al miljoenen actieve gebruikers, en dat vertaalt zich ook in haar gigantische marktwaarde. Toch is er nog een lange weg te gaan wil men ChatGPT van de troon stoten. Daar is meer voor nodig dan een goede chatbot.
Wees er maar zeker van dat ze bij OpenAI hun AI-chatbot zullen blijven verder ontwikkelen. Anders dreigen ze vertrappeld te worden door het monstersucces dat Mistral AI in Europa kent. En misschien verspreidt dat succes zich in de nabij toekomst verder over de hele wereld…