Nieuwswebsites in Nederland verliezen steeds meer bezoekers doordat AI-systemen zoals Google’s nieuwe AI-samenvattingen antwoorden geven zonder dat mensen nog op links klikken. Dat blijkt uit berichtgeving van
NL Times. Nieuwsuitgevers maken zich grote zorgen over de gevolgen voor hun inkomsten uit advertenties en abonnementen.
AI beantwoordt vragen, zonder klik naar nieuws
Zoekmachines zoals Google testen sinds kort de functie “
AI Overviews”. Als je iets opzoekt, krijg je bovenaan meteen een automatisch gegenereerd antwoord. Vaak is dat antwoord gebaseerd op teksten van nieuwswebsites, maar dan zonder dat gebruikers hoeven door te klikken naar die sites. Daardoor dreigen uitgevers een groot deel van hun webverkeer en dus inkomsten te verliezen.
“Bij sommige mediabedrijven is het verkeer via Google al gehalveerd,” zegt Stefan Heijdendael van brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia. Ook bedrijven als BNR en VIA Nederland merken al negatieve effecten.
Het probleem gaat voor uitgevers verder dan alleen Google: AI-tools zoals Perplexity, ChatGPT en Copilot halen ook webverkeer weg bij nieuwswebsites.
Nieuwsmedia willen compensatie
Uitgevers
vinden dat bedrijven als Google, Microsoft en OpenAI hen moeten vergoeden voor het hergebruik van hun werk. Ze stellen dat AI-systemen hun journalistieke artikelen gebruiken om antwoorden te bouwen, zonder dat daar iets tegenover staat. "Deze technologie bouwt voort op werk dat wij maken, maar ondermijnt tegelijk ons verdienmodel,” aldus een betrokken redacteur.
In andere landen, zoals Canada en Australië, zijn techbedrijven inmiddels verplicht om uitgevers te betalen. Nederlandse nieuwsorganisaties pleiten voor vergelijkbare regels in de EU en Nederland.
Wat staat er op het spel?
Veel nieuwsmedia zijn afhankelijk van online verkeer om geld te verdienen met advertenties en abonnementen. Als AI-systemen dat verkeer blijven wegnemen, kan dat uiteindelijk leiden tot minder inkomsten voor nieuwswebsites of zelfs het verdwijnen van lokale journalistiek.
De discussie over eigenaarschap van online informatie en eerlijke vergoeding is nog lang niet voorbij — maar voor veel uitgevers is de urgentie nu al voelbaar.